Премиерът Борисов и лидерите на още 16 страни в ЕС

...
Премиерът Борисов и лидерите на още 16 страни в ЕС
Коментари Харесай

Ферми за пари от европейски субсидии

Премиерът Борисов и водачите на още 16 страни в Европейски Съюз от групата с многозначително име " Приятели на кохезията " разискаха тази седмица европейския бюджет до 2027 година

© YVES HERMAN От следствие в " Ню Йорк таймс " за резултата от земеделските субсиди в новите страни - членки на Европейски Съюз
При комунизма земеделците в Унгария работеха на нивите за държавно управление, откраднало земята им. Днес децата им се трудят за нови господари - група олигарси, които присвоиха земята посредством непрозрачни покупко-продажби с унгарското държавно управление. Те сътвориха актуален версия на феодална система, давайки работа на послушните и наказвайки непокорните. Тези аграрни барони се финансират и поддържат от Европейския съюз.
Проучвания неведнъж са посочили, че 80% от парите отиват в най-големите 20% от получателите, някои от които са ги употребявали за реализиране и на политическа власт.
Всяка година съюзът от 28 страни изплаща 65 милиарда щатски $ дотации, предопределени да поддържат земеделските производители на целия континент и да запазят витални селските общности. Но в Унгария и огромна част от Централна и Източна Европа лъвският къс от тези пари отива в дребна група свързани с властта хора. Премиерът на Чехия да вземем за пример е получил десетки милиони долари дотации единствено предходната година. Субсидиите спонсорираха и заграбването в мафиотски жанр на земи в Словакия и България. Европейската земеделска стратегия, която изигра значима роля за образуването на Европейския съюз, в този момент се употребява от същите антидемократични сили, заплашващи съюза от вътрешната страна. Това е по този начин, тъй като държавните управления в Централна и Източна Европа, ръководени от популисти, имат необятни и безконтролни пълномощия да боравят със средствата, събрани от данъкоплатците в цяла Европа, посредством обгърната в мъгла система за тяхното систематизиране.

Разследване на " Ню Йорк таймс ", извършено в девет страни през тази година, разкри система за разпределение на дотациите, която е съзнателно непрозрачна, жестоко подкопава екологичните цели на Европейския съюз и служи за корупция и разпра.
Брюксел си затваря очите пред тази брутална корупция, тъй като да й се опълчи би означавало смяна на програмата, която оказва помощ да се крепи целостта на един нерешителен съюз. Европейските водачи не са съгласни един с различен по доста въпроси, само че всички разчитат на великодушните дотации и изразходването им по тяхно убеждение.
Промяна на тази система, с цел да се озаптят злоупотребите в по-новите страни членки, би разрушила политически и стопански ориси в целия континент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ето за какво в плана за възобновяване на общата селскостопанска политика акцентът не е върху премахването на корупцията и стягането на контрола. Тъкмо противоположното - на националните водачи да бъдат дадени повече пълномощия по какъв начин да харчат тези пари. Програмата е с най-голямата финансова тежест в бюджет на Европейския съюз - за нея са предопределени 40% от разноските. Това е и една от най-големите стратегии за субсидиране в света. При все това някои депутати в Брюксел, които пишат и гласоподават селскостопанската политика, признават, че постоянно нямат визия къде отиват парите.

Годишно Европейски Съюз харчи три пъти повече от Съединените щати за дотации за фермерите, само че отчетността не е съответна на тази съразмерност. Националните държавни управления разгласяват известна информация за получателите на средствата, само че най-големите бенефициенти се крият зад комплицирани структури на благосъстоятелност. И макар че на земеделските стопани се заплаща въз основа на площите, които обработват, данните за собствеността са непрозрачни, което затруднява следенето на концентрацията на земя и корупцията. Европейски Съюз поддържа основна база данни, само че с аргумента, че изтеглянето на поисканата информация е мъчно, отхвърли да даде копие на " Ню Йорк таймс ". В отговор съставихме лична, въпреки и непълна, база данни, която включва обществено налична информация за плащанията; корпоративни и държавни отчети; данни за продажби и аренда на земя; изтекли документи и непублични, предоставени от проверяващи публицисти.

Проучвания неведнъж са посочили, че 80% от парите отиват в най-големите 20% от получателите, някои от които са употребявали тези пари за реализиране и на политическа власт. Такъв е казусът със земеделския милиардер и министър председател на Чехия Андрей Бабиш -анализът ни откри, че неговите компании са получили минимум 42 млн. $ дотации предходната година. В България дотациите са се трансформирали в богатство за така наречен аграрни хайлайф. Изследване на Българската академия на науките сочи, че 75 % от главния тип селскостопански заплащания от Европейски Съюз са съсредоточени в 100 производители. В Словакия основният прокурор призна за съществуването на " селскостопанска мафия ". Малки фермери настояват, че са били пребивани и изнудвани за земи, които са скъпи за приемане на дотации. Журналистът Ян Куцияк беше погубен предходната година, до момента в който разследваше проникването в бранша на италиански мафиоти, които печелят от европейските дотации и построяват връзки с авторитетни политици.

Фермери, които са подлагали на критика системата, споделят, че им е отказано финансиране или са били обект на изненадващи финансови инспекции и необикновени екологични инспекции - способи за заплашване, които, въпреки и по-софистицирани, припомнят за времената на комунизма. " Не е като да пристигна кола при вас през нощта и да ви води. По-дълбоко е ", споделя Ищван Тейхел, който обработва дребен имот в родния завършек на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Предлаганите промени в тази политика обаче срещат опозиция в Брюксел и други европейски столици. През 2015 година беше отритнат отчет, който предлага да се засилят разпоредбите за субсидиране като защитна мярка против концентрацията в собствеността на земя в Централна и Източна Европа. Европейският парламент пък отхвърли законопроект, който би забранил на политиците да се възползват от дотациите, които управляват.

Европейските водачи осъзнаваха, че приемането на някогашни руски спътници ще донесе провокации, само че в никакъв случай не осъзнаха изцяло капацитета за корупция в програмата за дотации, основана на простата формулировка: на земеделските стопани се заплаща главно съгласно размера на обработваната повърхност, т.е., който управлява най-вече земя, получава най-вече пари. " Мислеха, че ще ни трансформират. Но в действителност те не бяха готови за нас ", споделя Яна Полакова, чешки академик в региона на селското стопанство. " Това е връзкарска стопанска система, която облагодетелства доближените и политическите съдружници ", добавя Дьорд Раско, някогашен маджарски министър на земеделието. " Ако сте критици на системата, не получавате нищо. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР