Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос

...
Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос
Коментари Харесай

Зеленски за пореден път благодари на премиера Денков за помощта, предоставена от България на Украйна

Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция " Евксиноград ". Поканени са също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше контрактувана по време на еднодневното посещаване на акад. Денков в Атина през вчерашния ден.
 
 Срещата в Атина Срещата в Атина Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Основна тематика на диалозите край Варна ще бъде районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни. Бъдещият кулоар ще действа още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите сред тях отпаднат.
 
Европейският съюз (ЕС), Гърция, страните от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова  поддържат постигането на резистентен мир в Украйна въз основата на мирния проект на украинския президент Володимир Зеленски. Те обявиха това нощес на вечеря в Атина, чийто хазаин беше гръцкият министър председател Мицотакис. Освен водачите на изброените страни, в събитието се включиха също ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.
 
Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на Европейски Съюз към разширение на съюза както към Западните Балкани, по този начин и към Молдова и Украйна. Този развой обаче би трябвало да върви по едно и също време с промени в тези страни, подчертаха европейските водачи.
 
В Атина президентът Зеленски за следващ път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща сред двамата министър-председателят напомни на украинския държавен глава, че към този момент има решение на българското държавно управление за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За привършване на процедурата се чака ратификация от Народното събрание. 
 
 Николай Денков и Володимир Зеленски Николай Денков и Володимир Зеленски Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Зеленски удостовери интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ " Белене " и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, изясни министър председателят.
 
Предвид агресивното държание на Русия в Черно море, украинският президент сложи въпроса за съгласувани старания на черноморските страни членки на НАТО за обезпечаване на сигурността там. Украйна към този момент води диалози на тази тематика с Турция и Румъния и насочи покана към България да се включи в тях.    
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР