Преместването на склуптурите от Паметника на Свъветската армия и премахването

...
Преместването на склуптурите от Паметника на Свъветската армия и премахването
Коментари Харесай

ОБРАТ! Проектни документи на МОЧА потънаха вдън земя. Има ли някой замесен?

Преместването на склуптурите от Паметника на Свъветската войска и премахването му от Княжеската градина в София няма да се случи тази година. Причината е, че липсват планови документи, които да дадат информация за него и надлежно инженерите да обмислен какво е нужно за преместването.
Това стана ясно от известие на регионалната администрация на София-град.
„ От отговора на Националната изложба излиза наяве, че вероятно експониране на детайли от монумента в Музея за изкуството от интервала на социализма ще е допустимо след правенето на голям брой спомагателни експертни оценки и разбори. Необходим е геофизически и геологически разбор на терена и подземната му част, с цел да се реши дали монументът може да бъде устойчиво подложен. Необходим е и инженерен план. По данни от Националната изложба, все още не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които наложително би трябвало да участват в плановата документи за построяването на „ Паметника на Съветската войска “, оповестиха от регионалната администрация.
„ Както към този момент ви информирахме, тази документи беше изискана от Столична община. От получения отговор излиза наяве, че нужните бумаги не са открити „ след осъществена служебна инспекция в механически списък на направление „ Архитектура и градоустройство “, както и че има позволена процедура по възобновяване им. Обърнато е и внимание на издадената заповед на основния проектант на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничението на достъпа до обекта.
Спазвайки прецизно буквата на закона, както и поетите задължения пред жителите на града, регионалният шеф на област София госпожа Вяра Тодева подхваща нужните дейности за възобновяване на плановата документи на Паметника, както и за проучване на опцията скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната изложба.
С оглед на времето, което се изисква за привършване на процедурата, към днешна дата регионалната администрация не може да се ангажира с съответен период за завършване на плана в границите на тази година “, гласи още известието.
Паметникът бе деактуван от обществена в частна държавна благосъстоятелност преди две седмици. А регионалната администрация пое уговорката да реалокира фигурите от него в музея на социзкуството. За да пазят паметника палатков лагер заформиха леви симпатизанти и последователи на „ Възраждане “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР