Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност/степен

...
Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност/степен
Коментари Харесай

Здравното министерство започва реформа на ТЕЛК-овете

Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно понижената работоспособност/степен на увреждане. Отпада условието лекарите от ТЕЛК да работят на трудов контракт, ще се разкриват комисии и в по-малките градове. Това са част от измененията, които планува здравното министерство за възстановяване на работата на ТЕЛК-овете. Днес Министерството на здравеопазването разгласява за публично разискване Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи и на Наредбата за здравната експертиза.

Планирана е и опция да се разкрият нови ТЕЛК-ове, в това число и към лечебните заведения в по-малките градове. Част от измененията плануват да се отстрани ограничаващото условие лекарите в състава на ТЕЛК да са на цялостен работен ден, като в същото време се дава опция да се дефинират лекари – аварийни членове.

Целта на измененията е постигането на обективност и бистрота на здравната експертиза, съчетана с ефикасни контролни механизми върху цялостната й активност. Чрез промените ще се обезпечи по-голяма досегаемост на лицата, подлежащи на освидетелстване, както и ще се съкратят периодите за приемане на експертно решение.

С измененията отпада условието лекарите от ТЕЛК да работят на трудов контракт. Това ще даде опция да се привлекат повече експерти в състава на ТЕЛК. Регламентират се и изискванията, при които доктор не може да взе участие при осъществяване на здравна експертиза. По този метод се обезпечава механизъм за попречване на спорове на ползи и възможни корупционни практики. С промените в Наредбата за здравната експертиза се вършат основни промени в метода, по който се прави оценка трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане. Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно понижената работоспособност/степен на увреждане. Премахва се другият метод при оценяването на болести от еднакъв клас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР