Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността

...
Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността
Коментари Харесай

Как да защитим традиционните български продукти?

Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от опцията да употребяват системата за интернационална регистрация, основана с Лисабонската конвенция за протекция на наименованията за генезис. Това сподели пред Българска национална телевизия евродепутатът Момчил Неко. Трябва тези артикули питателните да отпаднат от Лисабонската конвенция и да бъдат предпазени по европейската скица за качество на селскостопанските артикули.

Момчил Неков - евродепутат от ПЕС: Вариантите са три: от 25-и януари Европейска комисия е споделила, че тя е дала опция на България от 2007 година, нищо не сме създали по въпроса и от 25-и януари тя е споделила, че ще наложи наказания, в случай че действително ние не ги премахнем от този указател. А премахнем ли от регистъра за Лисабонската конвенция значи, че продуктите ни към този момент не са предпазени и да вземем за пример гърците могат да подадат заявление за сходен артикул и всяка страна - членка е длъжна да следи дали няма имитиращи артикули и ние в случай че желаеме след това да подадем заявление за българско кисело мляко, гърците могат да ни кажат: " не ".
Втората опция е да продължим да ги пазиме, само че да плащаме санкции сред 15 и 40 хиляди евро дневно, изясни Неков
Момчил Неков - евродепутат от ПЕС: Изпратил съм питане по какъв начин се пресмятат тези санкции. Третия вид е да си защитим продуктите. Производителите би трябвало да подадат заявление към Минна замеделието. Държавата може да направи осведомителна акция, тъй като страната би трябвало да заплаща санкциите.
Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР