Премахването на машинното гласуване ще окаже влияние върху прозрачността и

...
Премахването на машинното гласуване ще окаже влияние върху прозрачността и
Коментари Харесай

ИСИ: Машинното гласуване е част от демократичния и прозрачен изборен процес

Премахването на машинното гласоподаване ще окаже въздействие върху прозрачността и демократичността на изборния развой в България. Това се споделя в мнение на Института за обществена интеграция, импортирано в деловодството на Народното събрание във връзка предлагането на ГЕРБ за унищожаване на машините за идния локален избор.

Публикуваме цялостния текст на мнението:

Като гражданска организация, която от години е директно ангажирана с наблюдаването на изборния развой в България, Институтът за обществена интеграция показва позицията, че предлаганите промени в Изборния кодекс, ще окажат въздействие върху прозрачността и демократичността на изборния развой в България.
Машинното гласоподаване дава опция за съкращаване на следения избор, който е един от главните пороци на изборния развой в България, както и дава гаранция против недобронамерени дейности от страна на изборната администрация – случаи, които са постоянно описвани и проследявани от гражданските наблюдаващи на Институт за обществена интеграция.
Гласуването чрез машини разрешава бързо и елементарно да бъде разгласен резултатът от извършения избор и да се избегне дългото очакване и ръчното преброяване, където има огромна степен на възможност да бъдат позволени неточности, които да повлияят на честността на изборния резултат.
Гласуването е форма за изложение на политическата воля на гласоподавателите, с която те дефинират кой да бъде определен. От първостепенно значение е волята на гласоподавателя да бъде регистрирана, като би трябвало да се даде опция на всеки български жител самичък да реши дали желае да упражни правото си на глас по обичайния (чрез хартиена бюлетина) метод или чрез машина.
Като организация, наблюдаваща изборния развой в България от 2011 година, не можем да не отбележим неналичието на разяснителна акция за машинното гласоподаване на последните избори за Европейски парламент 2019 и закъснялото узаконяване и въвеждането безусловно в последния миг на машинно гласоподаване в 3 000 секции в страната.
Припомняме, че ЦИК одобри с решение № 358-ЕП методически инструкции по отношение на машинното гласоподаване за членовете на секционните комисии (СИК) на 20 май 2019 година (решението е оповестено в 20:38 часа) – броени дни преди изборния ден. Това се случи и откакто всички образования на районните изборни комисии бяха минали.
Резултатите, обаче демонстрират, че макар неналичието на осведомителна акция и издадените в последния миг методически инструкции, в по-голяма част от секциите с машини в страната, българските жители са упражнили правото си на глас точно чрез машина.
Като наблюдаваща организация на изборния развой дълги години, смеем да твърдим, че както използването на преференциалния избор с годините има забележителен растеж, което демонстрира, че българските жители все по-често се възползват от тази опция, сходна е наклонността българските жители да употребяват машина при практикуване правото си на глас.
От тук нататък страната, и в частност ЦИК, би трябвало да насочат напъните си към осведомителни акции за по-добра осведоменост и разяснение на опциите, които дава вота чрез машина. Ролята на Централната изборна комисия би трябвало да бъде разширена и да не е съсредоточена единствено в образование на изборната администрация, и да обърне особено внимание на създаването на изборните протоколи и разпоредбите за отчитане на резултатите.
Вместо промени последния миг, които ще лишат българските жители от една опция да упражняват правото си на глас бързо и елементарно, призоваваме виновните институции да съсредоточат работата си върху навраменното реализиране на разяснителна и осведомителна акция, както и върху съответни периоди по въвеждането на машинни в 6 000 секционни изборни комисии в цялата страна.
Като организация, която работи за възстановяване на цялостния избирателен развой в България, в качество и на член на Обществения съвет към Централната изборна комисия, Институтът за обществена интеграция приканва законодателя да бъде извънредно прецизен и да не трансформира изборните правила няколко месеца преди провеждането на локални избори, защото това ще внесе ужас и безпорядък в изборния развой.
Смятаме, че внасянето на оферти за промени в последния миг е нарушаване на разпоредбите и положителните стандарти на законотворчеството, защото на процедура не дава опция да бъдат осъществени диспути всъщност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР