Прекомерното полицейско насилие е тема, която рядко се подлага на

...
Прекомерното полицейско насилие е тема, която рядко се подлага на
Коментари Харесай

Защо случаи на полицейско насилие остават скрити-покрити

Прекомерното полицейско принуждение е тематика, която рядко се подлага на изчерпателен разбор в Германия. Това демонстрира изследване на Университета „ Йохан Волфганг Гьоте " във Франкфурт на Майн. Изследователски екип е интервюирал над 3300 жертви на принуждение, също така служители на реда, съдии и чиновници в центрове за консултиране на жертви.

Разгледани са разнообразни случаи на безпричинно полицейско принуждение, изключително по време на всеобщи събития като демонстрации и футболни мачове. При конфликтни обстановки и инспекции на самоличността също се е стигало до несъразмерна мощ, споделят интервюирани.

Наранявания и душевен контузии

Млади мъже най-често подават тъжби за понесено полицейско принуждение. Деветнадесет % от засегнатите са съобщили за съществени физически пострадвания, също и за нанесени душевен контузии. Сред посочените последици от насилието са изброени също трайно възприятие на яд и боязън от полицията, отбягване на избрани обстановки или места, както и загуба на доверие във върховенството на закона.

Сред факторите, играещи роля за несъразмерната приложимост на принуждение от страна на полицията, са неточности в връзката, стрес, несъразмерни условия и дискриминационно държание от страна на чиновниците.

Полицаи държат момче на земятаСнимка: Philipp Schulze/picture alliance/dpa

Изследването демонстрира, че противозаконните прояви на принуждение от страна на полицията рядко стигат до съда. Жертвите постоянно нямат опция да разпознават съответния чиновник, който е отговорен или да набират нужните доказателства. Роля играе и страхът от възможни репресии. Освен това има юристи, които постоянно поучават клиентите си да не подават тъжби. И жертви, и полицейски чиновници са споделили, че в секторите от време на време отхвърлят да записват обвинявания против служители на реда.

Затова огромна част от непозволените прояви на принуждение от силите на реда остават недокументирани. Едва 14% от интервюираните са декларирали, че по техния случай е било формирано разследване.

Трудните наказателни производства против служители на реда

Прокуратурата приключва над 90% от наказателните производства, касаещи съмнения за нелегално полицейско принуждение. А до обвинявания се стига в едвам към 2% от случаите.

Авторът на изследването и професор по криминология Тобиас Зингелнщайн подлага на критика обстоятелството, че законите не указват категорично каква „ степен на физическо принуждение " имат право да демонстрират полицейските чиновници. Липсата на такава формулировка, съгласно него, дава опция на обособените федерални провинции да поясняват това разбиране по друг метод.

Статистически пропуски?

В някои страни по света съществува транспарантна статистика за това какъв брой постоянно и под каква форма полицията е употребила принуждение. Както и какъв брой постоянно се стига до смъртни случаи по време на полицейски интервенции. В Германия обаче статистиката не предлага надеждна информация в това отношение, разяснява Зингелнщайн. Една солидна база данни " би била значима първа стъпка ", показва още той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР