Прекомерното използване на електронни джаджи може да доведе до забавяне

...
Прекомерното използване на електронни джаджи може да доведе до забавяне
Коментари Харесай

Доказано! Електронните джаджи побъркват децата

Прекомерното потребление на електронни джаджи може да докара до закъснение в развиването на речта, вниманието, паметта и мисленето на учениците. До тези изводи са стигнали учени от Московския градски педагогичен университет (MGPU) в хода на проучване за въздействието на цифровата среда върху психологичното развиване на децата. Резултатите са оповестени в сборника " UniverCity: Градове и университети ", заяви РИА Новости.

Учените са провели изцяло проучване на въздействието на цифровата среда и нейните самостоятелни фактори върху основните области на психическото развиване на учениците.

" Най-големите опасности за развиването на децата са свързани с приспособленията на екрана, които се употребяват за развлекателни цели. Колкото по-рано детето стартира да употребява цифрови устройства, толкоз по-тежки могат да бъдат последствията за развиването на висши психологични функционалности: закъснение в развиването на тирада, внимание, памет и мислене. Това стартира да се отразява в ученическите години на способността и готовността за учене, на саморазвитието и креативната активност “, разяснява ръководителят на изследователския план Сергей Степанов, професор в Института по педагогика и Психология на образованието на Московския държавен педагогичен университет.

Както означи професорът, в случай че приспособленията се употребяват спестовно и като се вземат поради нормите на SanPiN за задачите на развиването и образованието, тогава може да се разчита на позитивна динамичност при образуването на висши психологични функционалности в подрастващото потомство. Резултатите от изследването обаче демонстрират, че по-голямата част от учениците употребяват съоръжения за развлечение: съвсем 60% от родителите показват, че децата им употребяват електронни устройства за отдих, а единствено 40% - за учене и разширение на кръгозора си. Също по този начин, съвсем 70% от родителите не пречат на гледането на телевизия, 60% не лимитират децата в потреблението на игрова подпора. В същото време нормата за потребление на смарт телефон се дефинира от 66% от възрастните, компютър - 57% и таблет - 47%, настояват учените.

За да се понижат отрицателните резултати от дигитализацията, учениците би трябвало да развият интелектуални и креативен качества, което към момента се прави посредством в допълнение обучение, споделят учените. Според тях не би навредило на учебното обучение да построи изобретателна ориентировка, каквато очевидно липсва в класната стая в този момент.

„ Благодарение на дълги години проучвания и планове в образованието, дружно с моите възпитаници, съумях да разработя специфични отразяващи и взаимни креативен технологии, които разрешават доста дейно да се развие интелектуалният и креативен капацитет както на деца, по този начин и на възрастни. И в подтекста на концепциите на педагогиката за взаимно основаване, които бяха въведени в Редица райони, точно разрастващото се и креативно взаимоотношение на възрастни и деца обезпечава най-големия учебен резултат, който оказва помощ да се понижат рисковете от дигитализацията “, означи Степанов.

Според учени от Московския държавен педагогичен университет потреблението на изкуствен интелект и огромни данни за просветителни цели също ще бъде обещаващ метод за попречване на отрицателното влияние на екранните технологии върху учениците.

" Динамиката на образователния развой на всяко съответно дете, с неговите компликации и недоумение в всеобщо учебно заведение, нормално остава отвън обсега на вниманието на учителя, когато той преподава уроци в клас с повече от 15 деца. И защото има съвсем два пъти колкото се може повече деца в елементарни класове, тук опцията за цифровизация на „ просветителните старания “ на всяко дете, тяхното струпване в запаси с огромни данни и обработка благодарение на IТ технологии може да се окаже целесъобразна и ефикасна поддръжка както за учителя, по този начин и за студентът ", изясни професорът.

Сега учените от Московския държавен педагогичен университет, дружно с Института по логика на психиката на Руската академия на науките, създават технологии, основани на концепцията за „ Дигиталния ангел “, които ще оказват помощ на учителя да обезпечи на всяко дете оптимална просветителна траектория на развиване.

В проучването са взели участие още Институтът по логика на психиката на Руската академия на науките, Московският държавен педагогичен университет, Московският държавен университет по логика на психиката и обучение, учебните заведения в Москва, Московска област и Брянск. Проектът е подсилен от Руската фондация за фундаментални проучвания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР