Преките щети, нанесени на Украйна от началото на инвазията до

...
Преките щети, нанесени на Украйна от началото на инвазията до
Коментари Харесай

Световната банка, ЕК и Киев: Преките щети от руската инвазия в Украйна са за над $97 милиарда

Преките вреди, нанесени на Украйна от началото на нашествието до първи юни, възлизат на 97 милиарда $, само че е допустимо възобновяване на страната да коства близо 350 милиарда $, демонстрира публикуван през днешния ден отчет на Световната банка, украинското държавно управление и Европейската комисия, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В документа се показва, че Украйна е претърпяла загуби на стойност 252 милиарда $ поради спирането на икономическите ѝ потоци и производството, както и поради спомагателните разноски, свързани с войната. Същевременно се чака разселването на една трета от всички украинци да усили равнището на беднотия до 21 % по отношение на едвам два % преди началото на военните дейности.

Според изчисленията в отчета към първи юни покриването на потребностите за възобновяване на Украйна възлиза на 349 милиарда, което е към 1,6 пъти повече от 200-милиардния Брутният вътрешен продукт на страната за предходната година.

Тази сума включва 105 милиарда $, нужни в кратковременен проект, с цел да се покрият незабавните потребности, като възобновяване на хиляди отчасти или напълно разрушени учебни заведения и над 500 лечебни заведения. Освен това Украйна наложително би трябвало да се приготви за идната евентуално тежка зима, като ремонтира жилища, възвърне топлоподаването и закупи газ.

Всички посочени в отчета суми са предварителни и евентуално ще се покачват.

" Влиянието на нашествието ще бъде усещано генерации наред и то ще се показва в разселване и делене на фамилии, нарушавания в човешкото развиване, разрушение на присъщото ѝ културно завещание, катурване на позитивната икономическа траектория и обедняване ", се показва в текста.

Аруп Банерджи, районен шеф на Световната банка за Източна Европа, сподели, че констатациите в отчета се основават на " доста мощна " интернационално приета методология и те би трябвало да бъдат взети поради на конференцията на Г-7 за възобновяване, която е планувана за 25 октомври в Берлин.

Той добави, че първичните калкулации, съгласно които на Украйна ще ѝ трябват 750 милиарда $, с цел да възвърне стопанската система си, евентуално са екстраполации от вредите и икономическите загуби, само че не е ясно каква тъкмо методология е била употребена, с цел да се стигне до тези цифри.

Олег Устенко, почитан стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че Украйна и през идната година ще се нуждае от петте милиарда, които донорските страни ѝ отпускат всеки месец.

Банерджи се съгласи, че на Киев ще му би трябвало външна поддръжка и през 2023 година, в случай че не настъпи " в действителност фрапантна смяна в хода на войната ". Той уточни, че стопанската система се оправя " малко по-добре " от предстоящото и че през тази година Брутният вътрешен продукт е понижен с сред 30 и 35 %, вместо с в началото плануваните 45 %.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР