Прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат

...
Прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат
Коментари Харесай

Манията по здравословното хранене може да ни доведе сериозни проблеми

Прекалената обсебеност от здравословно хранене и метод на живот могат да доведат до съществени психози. За това сигнализират ендокринолози. Какво съставлява орторексията и по какъв начин воденето на прекомерно здравословен живот може да ни навреди? 

" Хората към този момент са доста ограмотени. Имат нараснала информираност, само че се отива и в другата прекаленост - прекомерно захласнати от това какъв брой калории да одобряват, какви придвижвания да вършат. Вглеждат се в храните - какъв брой мазнини има, какъв брой сол. Това се трансформира в поведенческа нарушеност. Обсебени са от това и пречи на техния естествен живот ", разяснява експертът по ендокринология доцент Даниела Попова в " България заран ".

Според нея не трябва да забравяме, че храненето е наслаждение. " Не бива да се вторачваме единствено в храненето, то е и усещане на сетивата ", добави експертът.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Попова изясни критериите за изчисляването на точните килограми. " Изчислява се показател на телесната маса, който обикновено е сред 19 и 25. Теглото се разделя на растежа в метри на квадрат. Или още по-просто - от растежа си като извадим 100, почти това би трябвало да бъдат килограмите. Това може да бъде ориентир. Всеки, който има въпрос към себе си и не приема своето тяло, следва да се срещне със експерт, с цел да се уточнят точните параметри и дали би трябвало да промени своето хранене ", изясни гостът.

Все повече мъже посещават фитнес центровете, с цел да ваят своето тяло, акцентира доцент Попова, и изясни, че постоянно става въпрос за така наречен бигорексия.

" Свързана е с отклонения, вторачени са единствено в това да вършат плочки. Прибягват до най-вече белтъчно хранене, до банкет на добавки. Често доближават до нарушаване на здравето си. Имахме неотдавна среща с подобен субект, който беше уверен в правотата на своето хранете, а ние открихме, че той дневно изяжда по две-три яйца, по два-три кг пилешко месо, взема добавки. Всъщност, той прави такива белтъчни удари върху своето тяло, които не подозира ", сподели доцент Попова и разясни, че в такива случаи най-често наранени са черният дроб и бъбреците.

" Тази фикс идея по доста мускулеста маса също е неправилна. Това е отклоняване в храненето. Младите бъдещи майки също се вглеждат повече в тежестта по време на бременността. Страхуват се от напълняване и изпадат в така наречен прегорексия - хранене по време на бременност, само че със боязън от напълняване. Могат да доближат до щета за здравето. Всяка майка може да наддаде 15 кг ", разяснява гостът и добави, че анорексията също е нарушаване, което продължава да го има в обществото.

" Увеличава се броят на тези хора и по тази причина сигнализираме да държим вярната посока на хранене. Може би тук има значение учебното заведение и фамилната среда. От ранно детство се дават знанията за вярното хранене. Всички положения са мъчно лечими и тъй като са нарушавания в държанието на храненето - постоянно има потребност от психолог, психиатър ", стана ясно от думите на доцент Попова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР