Преходните сезони си имат своята красота, но също и някои

...
Преходните сезони си имат своята красота, но също и някои
Коментари Харесай

Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета

Преходните сезони си имат своята хубост, само че също и някои провокации за организма. Температурните амплитуди през тях са честа причина за простуда и единственият метод да останем здрави, е да поддържаме имунната система оптимално добре и да усъвършенстваме силата си вярно.

Настинката въпреки всичко има потребност от две съществени предпоставки - отслабена имунна система и микроби. Очевидно е, че положителната хигиена, избягването на скупчвания, добре подбраните са значима причина да не се сдобием с простуда, само че и какво още можем да създадем:

Здраво тяло
Поддържането на добър физически тонус е значим за положителната работа на имунната ви система. Не е наложително да посещавате фитнес, с цел да стимулирате производството на бели кръвни кафези (именно те нападат бактериите), само че интензивна разходка на чист въздух, гимнастика, каране на колело - са съвършени извършения за тялото. Знам, че за множеството от нас 7-часовия сън е мираж, само че е добре да се придържаме най-малко покрай тази доза, тялото има потребност от отмора, с цел да ни бъде правилен другар. Контрастните душове също са добър другар, а потреблението на храни с повече здравословни изгоди за организма дори не считам, че е нужно да бъде упоменато в детайлност.



Дрехите
Времето става студено и е добре да сортираме облекла, които усъвършенстват силата на тялото вярно. Всеизвестен факт е, че за множеството хора ниските температури отслабват имунната система, а това постоянно е причина за простуда и всевъзможни вирусни болести. Ако се чудите с какво да обновите дрешника, може да погледнете с изключение на за дамски и детски, и за. Особено ние, които живеем край морето, сме наясно, че подобаващото облекло е гаранция за положително здраве – сякаш е късна есен, а с яке не се устоя от топлота, свалиш някоя дреха от себе си – лъхне те морският бриз и... - Добре пристигнала Настинке. Добре подбраните облекла, аксесоари (шал и шапка избавят често) и обувки сигурно са добър коз за преходните сезони.



Етерични масла
У дома употребявам огромно многообразие от етерични масла, за инхалация или просто в аромалампа. Освен благоуханна, ароматерапията е потвърдено средство в битката с вирусите.
За помагане на дихателните пътища и като предварителна защита, а и по време на простуда, аз персонално употребявам етерично масло от мащерка, чаено дърво, тамян, бор, салвия – не по едно и също време несъмнено, редувам ги или прибавям в аромалампата каквото масло имам налично или ми дава отговор на настроението.



Билки
У дома на голяма респект несъмнено са билките. По-голяма част от тях ги берем ние, други ми изпраща мама от Родопите. Като предварителна защита за настинки, а и когато към този момент ни е хванала, постоянно употребявам тази моя композиция за цяр. Предупреждавам, че не чай за приятност - мащерка, иглика, листа от диви ягоди, глог, шипка, цвят бъз, лайка, борови връхчета + манов мед, добър източник на доста витамини от B групата. Важно е билките да прелом на спокоен огън най-малко 5 минути, след това да постоят под похлупак 15 минути, а директно по-късно, чаят да се прецеди, в случай че билките останат задълго – чаят стартира да горчи.


Супа за душата
Всякакви есенни крем супи са прелестен източник на витамини и минерали в лесноусвоима форма – тиквена, от леща, от печени чушки и домати, нахутена, морковена. Супата е храна, която свързваме с комфорта, а той по натурален метод ни прави щастливи – което значи поток от хормони и химически реакции, които ще държат имунната ни система нащрек, а настинката надалеч.

У дома на голяма респект е индийската кухня, а както знаете в нея здравословното хранене е метод на живот. По-голяма част от подправките, които се употребяват в Индия са известни с чудодейното си влияние върху организма – куркума, джинджифил, асатефида, карамфил, черен пипер, канела, кардамон, кориандър, анасон, синап, люти чушки - те зареждат организма с сила, борят бактерии и вируси и изцяло усъвършенстват положението на човек. Така че самоуверено ги добавяйте към крем супи, а за какво не и към ястия. Една класическа пилешка чорба с повече зеленчуци, също не е за пропускане и спомага на естествените защитни сили.


Минерална вода и спа процедури
Толкова късно открих удобното влияние на минералната вода и сауната за имунната ми система, че в случай че има нещо за което откровено скърбя в този живот, че не съм направила по-рано – това е едно от тях. България е богата на над 600 скъпи минерални извори и балнеолечението е един от методите, не просто да лекуваме болести, а да предотвратим такива. Разтворените в минералната вода детайли, проникват в организма – цинк, магнезий, сяра, калций и така нататък, а какво да кажем за чувството за разпределяне и изпаряване на всяка неприятна мисъл, до момента в който си потънал в топлите минерални води.

Всичко това като композиция сигурно ще помогне да избегнем настинките в преходния сезон. Успех!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР