Преговорите с Газпром ще бъдат в рамките на сегашния договор,

...
Преговорите с Газпром ще бъдат в рамките на сегашния договор,
Коментари Харесай

Енергийният министър: И да не си вземем газа по договора с Газпром, ще го платим

Преговорите с " Газпром " ще бъдат в границите на настоящия контракт, заяви през вчерашния ден служебният енергиен министър Росен Христов след работна среща край Хасково. Той напомни, че съгласно клаузите му би трябвало да използваме наложително 80% от контрактуваните количества от към 3 милиарда кубически метра газ годишно, като в противоположен случай би трябвало да ги платим, даже и неизползвани. Ако не изтеглим оставащите ни 2,4 милиарда кубика, отиваме на арбитраж с евентуалната опция да загубим седем-деветцифрени суми, разясни Христов. Той се аргументира и че съгласно настоящия контракт с " Газпром износ " бихме получили газ на цени, близки до този от Азербайджан. В същото време втечненият газ от контрактуваните от предходния кабинет два танкера, който ще разтоварим през септември, е с 50 на 100 по-висока цена от съветския, уточни Христов. 
Министърът увери още, че нужните ни количества синьо гориво за септември и октомври са обезпечени. Довършителните работи по интерконектора Гърция-България вървят по проект и няма забавяне от графика, който бе показан предходната седмица, заяви Христов.
Страните членки на Европейския съюз би трябвало да договорят таван на цената на природния газ от Русия, с цел да се облекчи бремето за бизнеса и семействата, прикани министър председателят на Италия Марио Драги. Според него някои страни не престават да са срещу таван на цените на газа, тъй като ги е боязън, че Москва ще спре доставките за тях. Очаква се тематиката да бъде разисквана през октомври на първата среща на върха на Европейския съюз след лятната почивка. Лидерите на 27-те ще вземат решение и дали цената на тока да зависи от тази на газа.
Същевременно цената на газа в Европа още веднъж трансферира 3200 $ за 1000 куб. м в утринната търговия през вчерашния ден, по данни на лондонската борса ICE. Ръстът от началото на деня бе 8 на 100. Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия доближи 3238,5 $ за 1000 куб. м или 312 евро за мегаватчас. Ръстът идва като разследване от покачването на азиатските фючърси за доставка на полутечен природен газ под натиска на засилващата се конкуренция на пазарите за гарантиране на ресурси за зимата. Влияние оказва и предстоящото прекъсване на доставките по " Северен поток 1 " от 31 август до 2 септември.
И цените на петрола се покачиха в четвъртък поради продължаващите опасения за дефицит на доставките. Суровият нефт Брент се увеличи с 45 цента или 0,4% до 101,67 $ за барел, до момента в който американският недопечен нефт West Texas Intermediate се увеличи с 32 цента или 0,3% до 95,21 $ за барел. И двата фючърсни контракта доближиха триседмични върхове в сряда, откакто саудитският министър на енергетиката загатна за опцията ОПЕК+ да понижат производството, с цел да поддържат цените. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР