Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул приключиха около 14.30

...
Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул приключиха около 14.30
Коментари Харесай

Русия и Украйна преговаряха три часа в Истанбул

Преговорите сред Украйна и Русия в Истанбул завършиха към 14.30 ч българско време. Украйна предложи на Русия безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност.

Неутралният статут на страната планува в нея да не бъдат разполагане задгранични военни база, разясниха от украинската делегация.

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и осъществяване на съвещания за статута на анексирания полуостров Крим през идващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има дефинитивно съглашение сред Киев и Москва би трябвало да има цялостен мир на цялата територия на страната, акцентира Михайло Подоляк - член на украинската делегация и консултант на президента Володимир Зеленски.

Той дефинира договарянията с съветската страна в Турция като „ сложни “.

„ Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, преустановяване на огъня, ефикасни решения за филантропични коридори и филантропични конвои, съблюдаване от страните на разпоредбите и военните обичаи. Трудни договаряния за мир в нашата страна “, написа той в Туитър.

Украинските договарящи подчертаха, че всички сделки сред Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.

Главният договарящ от съветска страна Владимир Медински разгласи провелите се договаряния в Истанбул като градивни и заяви, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той уточни, че е реализиран прогрес и добави, че двете страни могат да се спогодят да създадат взаимно изказване след сегашния кръг от договаряния.

„ В Истанбул Руската федерация получи ясно дефинирана позиция от Украйна “, уточни Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме „ стъпки за деескалация на спора с Украйна “.

Той акцентира, че намирането на компромис и бързата работа по реализиране на съглашение е от значително значение.

Медински също по този начин сподели, че среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи „ незабавно щом бъде квалифицирано съглашението “, което би трябвало да е подписано от външните министри.

Преговорите сред Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа.

Разговорите бяха проведени с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той прикани за неотложно преустановяване на огъня в Украйна.

Междувременно съветското министерство на защитата съобщи във вторник, че " фрапантно ще понижи " военната интензивност в посока Киев и Чернигов, " с цел да сътвори условия за разговор ". Този ход е след почналия през днешния ден нов кръг от договаряния сред Русия и Украйна в Турция.

Заместник-министърът на защитата Александър Фомин сподели, че решението е взето в светлината на " договарянията за подготовка на съглашение за неутралитета и неядрения статут на Украйна ". Той също по този начин прикани Украйна да съблюдава Женевската спогодба за отношението към военнопленниците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР