От края на миналата седмица официално влезе в сила забраната

...
От края на миналата седмица официално влезе в сила забраната
Коментари Харесай

След забраната: Едно онлайн казино затвори, но друго отвори

От края на предходната седмица публично влезе в действие възбраната за хазартна реклама на доста места. Какво следва за сектора от тук нататък?

На първо четене възбраната бе последвана от излизане от пазара на един от интернационалните оператори. Betway пуснаха известие до потребителите си, че са взели сложното решение да спрат активността си в България от 27-ми май. Какви са аргументите обаче не се акцентира.

В същото време през вчерашния ден започва нов оператор в лицето на BETHUB .bg. Операторът взе лиценз преди няколко месеца и започва в разгара на възбраните. Дали ще успее да се наложи на пазара в изискванията на мощна конкуренция и нови рестрикции, занапред следва да разберем.

Кои са най-потърпевши?

Очевидно най-вече от възбраната ще страдат по-непопулярните оператори, както и новите такива. Забраните обаче касаят освен рекламата, само че и утежняват изискванията за по този начин наречените наземни оператори (физическите казина). 

Там прогнозите са за затваряне на сред 20% и 80% от обектите на другите оператори.

Свободата на медиите също пострада доста. През последните години хазартният бизнес бе един от главните рекламодатели в медиите, главно в огромните малките екрани. Много обаче и от онлайн медиите страдат от възбраната, тъй като им " изчезнаха " планувани търговски доходи, което на доста места докара до съкращения на публицисти, което постоянно е неприятна вест.

Какво тъкмо е неразрешено да се популяризира?

Рекламата на пръв взор визира всички медии, както и всички уеб сайтове. Позволено е да се популяризира единствено на билбордове, както и да се спонсорират клубове и културни мероприятия.

Забранена е както директната, по този начин и непряката реклама. Какво обаче значи непряка реклама? Къде е границата сред ограничаването и цензурата?

При избори пропагандата в деня на размисъл и в деня за гласоподаване е безусловно неразрешена. Медиите обаче отразяват по какъв начин гласоподават претендентите за власт. В противоположен случай би било налагане на цензура. Същият е въпросът и с информацията във връзка с
хазарта. Чисто информативното наличие пропаганда ли е? Тази публикация пропаганда ли е, или даване на информация? 

Кой ще управлява и ще преценя кое е нарушаване и кое не е?

На пръв взор " достойнството " се пада на Съвет за електронни медии. Те обаче по традиция правят мониторинг над обичайните медии като ТВ, радио и някои онлайн медии. Остава на Национална агенция за приходите да открива и глоби онлайн, само че неяснотите в закона ще затруднят оптимално чиновниците на приходната организация.

Законни ли са измененията?

На пръв взор всяко нещо, гласувано като законодателство от Народно събрание, е закон, по тази причина е законно, само че още на разискването в комисията стана ясно, че сегашният закон опонира на европейските разпореждания за онлайн рекламата през рекламни мрежи. Очаква се първите пробойни да са точно в тази тенденция, макар че на този стадий няма съответни дейности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР