Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногласия сред страните

...
Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногласия сред страните
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногласия сред страните износителки на петрол

Срещата на ОПЕК+ сподели, че няма огромни различия измежду страните експортьорки на нефт във връзка с квотите за произвеждане и схемите за понижаване. Това сподели основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг " Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус ".

Според него ОПЕК+ дава умерено отрицателен знак за търсенето и предлагането на нефт.

" ОПЕК+ си оставят вратата да реагират и не ни дават знак, че стопанската система и търсенето в световен мащаб е по-добре, с цел да стартират да компенсират с повече произвеждане. Ключовото е, че ОПЕК продължава да регистрира над 2,5 милиона барела по-малко произвеждане на ден, в сравнение с е търсенето на нефт, което значи, че в международен мащаб запасите ще продължат да се изчерпват, въпреки и не с такива огромни темпове, тъй като пораства добивът на нефт отвън ОПЕК, който е към 40-45% от международния. Това евентуално ще значи, че през 2025 година към този момент ще могат даже да се понижават тези съкращения по квоти. Така цената на петрола ще се резервира на настоящите равнища, а първоначално или към средата на 2025 година можем да чакаме по-високи равнища ", изясни Цачев.

ОПЕК разполага с буфер от над 6 милиона барела и това е повода отрицателните вести в международната геополитика не се отразяват върху цената на петрола, изясни специалистът.

Продължаващото повишаване на цената на златото е резултат от няколко фактора. " То компенсира това, че изостана от повишаването на суровините през последните десетилетия. Нараства търсенето от централните банки и вложителите. Променя се и това схващане за това би трябвало ли да има опция на парите. Като прибавим обстоятелството, че се чака понижаване на лихвите, по този метод конкуренцията на доходността на облигациите също мина на назад във времето ", изясни Цветослав Цачев.

Компаниите производителки на злато също стартират да бележат облаги. " Само допреди няколко месеца златото беше над 2000 $, само че техният бизнес не вървеше добре. Но в този момент, над 2400, към този момент стартират да произведат повече и да изкарват по-добра норма на облага ", изясни специалистът.

Той означи, че се следи повишаване и на среброто. " Когато среброто върви нагоре по-бързо, в сравнение с златото, това е оня стадий, в който вложителите търсят опция да насочат парите си. "

Той не чака рецесията и забавянето в международната стопанска система да повлияе отрицателно на златото. " Напротив, това по-скоро би подкрепило положителното му показване ", добави Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР