Преговорите дотук не са довели до нищо. Ако Русия наистина

...
Преговорите дотук не са довели до нищо. Ако Русия наистина
Коментари Харесай

Как Западът да излезе виновен, ако Русия нападне Украйна


Преговорите дотук не са довели до нищо. Ако Русия в действителност се готви да атакува Украйна, тя ще показа това като последица от неотстъпчивостта на Запада, написа в коментара си Константин Егерт.

Путин не обича да му гледат в картите

„ Можеше и да е по-зле “, съобщи политологът и специалист по съветските въпроси Самюел Чарап след срещата сред американската и съветската делегации в Женева. Но той не е прав – по-зле не можеше.

Стратегията на Путин

е прочут с това, че държи на своя имидж на непредвидим и рисков политик. В същото време той знае, че в случай че желае да звучи безапелационно, би трябвало да съблюдава разпоредбите на интернационалната политика. Ето за какво е задължен да потвърди, че се пробва да убеди западните си съперници в своята позиция.

Дори в случай че продължава да възнамерява нахлуване против Украйна, Путин ще би трябвало да го маскира като резултат от неотстъпчивостта на Запада. Защото единствено по този метод той би могъл да оправдае дейностите си – както пред обществеността вкъщи, по този начин и пред тези на Запад, които биха изслушали причините му.
Редакцията предлага
В сряда в Брюксел заседава Съветът Русия-НАТО, в четвъртък следва среща и с Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Но сигурно срещата с представителите на Съединени американски щати беше най-важна за Москва. Знаем сигурно, че ще има още най-малко няколко кръга на дипломатически диалози преди Путин да реши дефинитивно да дръпне щепсела. Или пък да продължи диалозите, в случай че има чувството, че има късмет най-малко част от желанията му да бъдат изпълнени.

Русия не е подготвена да прави взаимни отстъпки

Пратеникът на Путин в Женева - заместник-външният министър Сергей Рябков - съобщи след срещата със своята американска колежка Уенди Шърман, че Кремъл продължава да упорства за неоспорими гаранции, че НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна и Грузия за членове на алианса, и че ще ограничи интензивността си в Централна и Източна Европа, както и в балтийските републики. Американската представителка още веднъж акцентира, че тези претенции са неизпълними.

Вашингтон упорства, че няма по какъв начин да се приказва за Украйна без украинците и за НАТО без всички страни членки. За момента американците са подготвени да обсъдят с Русия намаляването на военните учения и използването на „ ограничения за създаване на доверие “ – дипломатически термин за бистрота и докладване за отбягване на военни конфликти.

Американците демонстрират също и подготвеност да проучат опцията за нова. Това може да размени договорката, от която Съединени американски щати се изтеглиха през 2019 година, откакто упрекнаха Русия, че я е нарушила.

Кремъл обаче твърди, че тези въпроси нямат нищо общо с гаранциите за сигурност, които желае да получи в кратковременен проект. Поради това Рябков отхвърли всички опити на Съединените щати да упорстват за евакуиране на.

Какви ще са идващите ходове на Кремъл?

Като умел политик Путин сигурно е бил наясно каква реакция може да чака от Съединени американски щати, когато сложи ултиматума си през декември. Целта му е или цялостен неуспех на договарянията със Съединени американски щати и НАТО, с цел да може да заплаши Украйна и да признае по този начин наречените “народни републики ” Донецк и Луганск, или да придобие спомагателна украинска територия, като в това време твърди, че всичко това се дължи на непримиримостта на Запада. Разбира се, това би довело до, само че Путин евентуално към този момент е стигнал до заключението, че Русия е в положение да им устои.

Константин Егерт е съветски публицист

Друга опция за Кремъл е да разшири обсега на тематики, по които договаря със Съединени американски щати и с европейските страни, като включи съветското присъединяване в ограничението на опасността, произлизаща от талибаните в Афганистан, или в работата по новото нуклеарно съглашение с Иран. Една сходна тактика би разрешила на Москва да сложи нови условия във връзка с Украйна и НАТО.

Москва също може да се надява, че нейните европейски бранители ще пледират за повече отстъпки. Предстоящите диалози с новия немски канцлер Олаф Шолц ще дадат опция за тест на стабилността на най-важния съдружник на Съединени американски щати в Европа.

Малко евентуално е Путин да се задоволи със общоприетите диалози за разоръжаване, защото американците по този начин и по този начин биха говорили по тематиката с него.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР