Предвижда се да бъде определен нарочен магистрат, който да може

...
Предвижда се да бъде определен нарочен магистрат, който да може
Коментари Харесай

Надежда Йорданова каза кой ще разследва главния прокурор

Предвижда се да бъде избран умишлен магистрат, който да може да проверява основния прокурор при данни, че е направил нарушаване, представляващо закононарушение.

Toва съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос, заложен от представител на " Продължаваме Промяната " по време на чуването ѝ в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

По думите ѝ се приготвя механизъм за избора на този проверяващ магистрат, който да бъде подобен на инцидентното систематизиране на делата и преписките в прокуратурата, да бъде автоматизиран и да не включва човешка и субективна интервенция. Предвижда се той да бъде избиран от избран кръг магистрати със съответната подготовка и равнище. Подготвят се и спомагателни гаранции проверяващият магистрат да не бъде обект на разпра.

Министър Йорданова добави, че промените в Конституцията са най-сигурният механизъм, с който може да се реши структурният проблем в правосъдната система, като съдийското самоуправление, статутът на основния прокурор, също и въвеждането на конституционната тъжба. Тя добави, че към момента не престават консултациите и изчистването на елементи по механизма за търсене на отговорност от основния прокурор, когато той не извършва отговорностите си и при данни за осъществено закононарушение.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР