Предвид древните катакомби, пък дори и съвременното метро - хората

...
Предвид древните катакомби, пък дори и съвременното метро - хората
Коментари Харесай

Живели ли са някога хората под земята

Предвид античните катакомби, пък даже и актуалното метро - хората постоянно са прекарвали някакъв интервал от време подземен. Но дали в миналото са живели под повърхността цели човешки общества?

Това се е случвало - по време на изключителни обстановки, като войни, когато хората не са имали друга опция. През последните десетилетия обаче схващанията за това започнаха да се трансформират.
 Tecla, Марио Кучинела и първите екологични и устойчиви 3D принтирани къщи в Италия
Къщите на бъдещето са от пръст

Древни и съвременни технологии

" Ние не принадлежим към подземия свят. Биологично, физиологично, телата ни просто не са проектирани за живот подземен ", счита Уил Хънт, създател на книгата Underground: A Human History of the Worlds Beneath Our Feet, издадена през 2019 година " И въпреки всичко има моменти, в които сме се оттегляли там. "

" Исторически погледанто хората са живели под повърхността по разнообразни аргументи. Ако не е имало материали, с които да построят къщи, те са копаели подземни жилища ", споделя още Хънт пред Live Science. " На места с рисков климат хората са слизали подземен през лятото, с цел да се охлаждат, и през зимата, с цел да се стоплят. Подземните жилища са били и безвредно място за скриване от врагове. "

И дава за образец подземните градове в Кападокия , днешна Турция , които се одобряват като " архитектурно знамение ". Цел им е била обществата да се защищават от врагове и нашественици. Един от най-големите от тях е Деринкую , с дълбочина към 60 м., който датира от VIII-VII в. пр.н.е и се счита, че в него са могли да се приютяват към 20 000 души.

Не всички подземни жилища обаче са били комплицирано устроени като тези в Кападокия. Някои хора са обитавали естествени или изкуствени пещери. Изградени пещери могат да бъдат открити на всички места, където има подобаващи геоложки условия, като да вземем за пример каменни хълмове, направени от туф - мека вулканична канара, в която елементарно се копае. И даже в модерна Австралия , в град Кубер Педи , към половината от популацията живее в " землянки " или дупки, издълбани в стените на хълмове.

И защото от ден на ден хора в днешно време избират да живеят в градовете, от ден на ден се обмислят опциите за жилища подземен. " Технологията, нужна за това, даже към този момент е налице ", споделя Юн Хи Лий, доцент по логика на психиката в университета в Нотингам, която учи опциите за пребиваването подземен.

" Все още няма доказателства, че престоят подземен провокира отрицателни психически резултати, стига осветлението, размерът на стаята, височината на тавана и други физически характерности на ситуацията да подхождат на тези на земята ", прецизира Лий.

Психологът счита, че в бъдеще хората ще стартират да одобряват подземния живот като нещо обикновено. Вдъхновени от местата, които проправят пътя, като RÉSO, под земята град в Монреал, Канада , който е дълъг повече от 20 благи и включва търговски центрове, офиси, хотели и учебни заведения.

" Реално видяно, скоро ще влезем подземен. В рамките на най-малко 30 години ще има повече подземни работни среди и места за развлечение ", сподели още Лий. " Това е бъдещето. Не е просто концепция. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР