Предварителното финансиране на фирмите за свлачищата е причина за отстраняване

...
Предварителното финансиране на фирмите за свлачищата е причина за отстраняване
Коментари Харесай

Защо отлетяха шефовете на АПИ? Министър проговори

Предварителното финансиране на компаниите за свлачищата е причина за премахване на управлението на АПИ. Това заяви служебният министър на районното развиване Виолета Комитова, която оповести на брифинг резултатите от инспекцията на " Автомагистрали " АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други типове укрепвания на пътни платна. Проверката е осъществена след голям брой медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията " Манолова " в Народно събрание, посочи министърът.

430 милиона лв. са отпуснати за решение на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други типове укрепвания на пътни платна.

Тези средства са постъпили в районното министерство и от там в АПИ.

От 430-те милиона, 231 милиона лв. са преведени на сдружението " Автомагистрали ", което е сключило контракти с 25 компании на стойност 188 милиона и тези контракти касаят 84 обекта. Говорим за 84 разнообразни обекта, които са посочени съответно, акцентира Комитова. И заяви, че АДФИ и Национална агенция за приходите стартират щателна инспекция на всичко, обвързвано с 84-те обекта.

Към днешна дата от всички 84 обекта имаме единствено един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с изхарчени 6 милиона лв. по разпоредбите капиталовия развой с позволение за градеж.

182 милиона към момента са във компаниите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на планиране, изясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 компании, които държат в себе си тези 182 милиона лв., Комитова отговори, че те са застраховани.

Министърът заяви, че е извикала на диалог 25-е компании, само че нито една от тях не се е явила.

Всеки знае, че минават години до момента в който се издаде позволение на градеж, изясни министърът. По думите й, е било допустимо финансирането да не се отпуска авансово за предстоящ градеж, който ще се осъществя след 5 години.

Не съм в позиция да споделям какъв брой е изгубила страната от това. Оценките ги оставяме на други хора, добави министър Комитова.

15 плана са на хартия, 9 от тях чакат разглеждане, 4 са върнати, т.е. доста сме надалеч от всички тези 84 да имаме позволение за градеж. Към края на тази година към този момент е трябвало да сме в развой на наемане на техника и снабдяване на материали, изясни министърът, представена от dir.bg.

На въпрос на публицисти за заплатите в АПИ, Комитова съобщи, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР