Предупрежденията на редица водещи икономисти и анализатори започват да се

...
Предупрежденията на редица водещи икономисти и анализатори започват да се
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ достигна най-високите си нива от 2008 г.

Предупрежденията на редица водещи икономисти и анализатори стартират да се осъществят – обезценяването на американската валута е към този момент факт.

Вчера американската администрация разкри, че към края на април инфлацията в страната за последните 12 месеца е 4,2%. Това е най-високото й равнище от 2008 година насам, малко преди светът да се разтресе от световната финансова рецесия.

Анализаторите на Dow Jones чакаха покачването да е 3,6%.

Инфлацията в Съединени американски щати се мери посредством показателя на потребителските цени, който следи изменението в цените на главните артикули, а също по този начин и разноските за сила и поддръжка на жилищата. Като се отстранен мощно лавиращите цени на храните и енергийните източници показателят има  годишно покачване от 3% и 0,9% спрямо предходния месец. Цитираното месечно покачване е най-голямото от 1981 година насам, предизвестява Си Ен Би Си.

Като съществена рецензия нормално се показва, че в показателя на потребителските цени не се включва повишаването на парцелите, което бележи доста мощен растеж от една страна поради огромното търсене, а от друга – заради бързото повишаване на базовите строителни материали. Дървесината нарастна 124% на годишна база, а метала мед с 36%.

Но цените на енергийните артикули се покачиха с към 25% в Съединени американски щати – особено бензинът в страната коства с 50% повече спрямо година по-рано. При това тези цени са към края на април, т.е. не включват случая с спирането на доставките по най-големия водопровод в страната след хакерска офанзива.

Един от главните фактори на инфлацията в страната е цената на използваните коли. Те са поскъпнали с 10% единствено в границите на месец април и с 21% за последните 12 месеца.

Едно от обясненията за високата инфлация е ниската база за съпоставяне, която се взема – през 2020 година имаше доста стесняване в потреблението заради неяснотата от световната пандемия, което принуди търговците да намалят цените си.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР