Предупрежденията ми не бяха чути, така коментира пред БНР здравната

...
Предупрежденията ми не бяха чути, така коментира пред БНР здравната
Коментари Харесай

Костов: Хората не вярват на Борисов, институциите се провалиха със здравната криза |

" Предупрежденията ми не бяха чути ", по този начин разяснява пред БНР здравната рецесия в страната Иван Костов, министър председател на България в интервала 1997 – 2001 година.

Той акцентира, че е дал оценка и прогноза още на 1-ви август, която е със забавяне от 40-50 дни, само че е давала опция в период от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на пандемичната рецесия, която по думите му е доста по-сериозна от първата.

" Сега си давам сметка, че напъните ми да се включа са били безсмислени, черноглед съм и за резултата от това изявление ", сподели Костов и напомни, че е дал 10 изявленията в интервала след началото на епидемията.

Според някогашния министър председател, в случай че в този момент четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в лечебните заведения в страната за лекуване на инфекциозно заболели, след 17 ноември би трябвало да чакаме тези кревати да се удвоят - да станат към 6000 приети в болница заболели.

" Това значи и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, в случай че се резервира настоящето съответствие, ще има към 450 души, нуждаещи се от интензивно лекуване ", уточни някогашният министър председател.

По думите на Костов страната е на ръба на беззащитност на институциите да се оправят с една здравна рецесия:

" Тази рецесия изискваше да се постави голям труд - още от февруари месец насам, с цел да се прекара страната по една пътечка сред филантропична и здравна рецесия. Това време беше пропуснато от управляващите. Сега се работи със средства, които подсказват, че е паническа реакцията ".

Иван Костов беше безапелационен, че неналичието на публично доверие не разрешава на премиера да вземе по-строги ограничения.

" Хората не им имат вяра и не извършват ограниченията, тъй като то е обвързвано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, тъй като дават спорни инструкции. Мерките се менят непрестанно, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на рецесията ", добави той.

Според него хората, които са способени и специалисти, не са отпред на институциите, които би трябвало да овладеят рецесията.

" Защо основният здравен контрольор, който сподели, че не знае какво да се прави, стои на поста? Да даде опция там да застане различен, който знае. Това се отнася освен за тях, голямата работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и обществената политика и завършвайки с министъра на спорта. Всички трябваше да свършат големи неща, а не ги свършиха ", сподели още Костов.

Държавата не би трябвало да позволява хората да се заразяват на работните си места, акцентира някогашният министър председател.

" Кой сподели кои специалности се пазят предпочитано. Как пазиме най-поразените - за какво няма указател на хората, които са най-уязвими от инфекцията и ще дадат най-вече жертви ", съобщи някогашният водач на ДСБ.

Иван Костов дефинира като некачествена статистиката, по която всекидневно се афишират данните за инфектираните с Covid-19.

" На нея не може доста да се разчита. Не става за ръководство. В нея не се афишират хората, които са се възстановили, които у дома са се излекували. По статистиката излиза, че у нас хората боледуват приблизително по 1 месец, това не може да е по този начин. Не може хора, които не могат да четат цифри и статистики, да ръководят рецесията ", съобщи още Костов.

Бившият министър председател на България разкритикува и бюджета за 2021 година

" Законопроектът за бюджета за 2021 година унищожава 23-годишен политически консенсус за финансовата непоклатимост на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го вършат. Фактите сочат, че тя беше реализирана от ръководството на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам. финансов министър по това време и чудесно знае какви ограничения и компликации сме преодолели, с цел да изведем страната от финансовата злополука на ръководството на Жан Виденов. Не знам за какво в този момент се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната ", сподели той.

Костов изясни, че пандемиите са еднократни процеси, без значение какъв брой време не престават, а на еднократен развой се дава отговор с еднократни изключителни разноски, каквато е мярката 60 на 40.

" Има епидемиологична конюнктура - има мярка, няма епидемиологична конюнктура - няма мярка. Повишават се непрекъснато разноски в бюджета - за пенсии, за обществени. Това е неприемливо като отговор на изключителни условия на епидемията. Тази неприемлива разходна политика ще докара до несъразмерен систематичен недостиг. Това бързо ще усили дълга на страната, а с него и лихвените разноски за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени благоприятни условия ", безапелационен бе финансистът.

Иван Костов предвижда, че същинската причина за плануваната финансова дестабилизация е подготовката на ръководещите за идните парламентарни избори.

За президентската конкуренция в Съединени американски щати той предвижда победа за Джо Байдън, в случай че вземе гласовете в Невада.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР