Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от

...
Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от
Коментари Харесай

Задължителна предучилищна за 4-годишните от 2020 г

Предучилищното обучение да стане наложително и за 4-годишните деца от 2020 година. Това е записано в проекта за осъществяване на Стратегията за понижаване каузи на прибързано напусналите просветителната система, признат в сряда от държавното управление.

Той обгръща интервала 2018-2020 година и съдържа политики и ограничения за предварителна защита на отпадането от учебно заведение и за компенсиране на пропуснатите познания и умения за отпадналите прибързано от системата. За въвеждането на наложително предучилищно обучение от по-ранна възраст е нужна и законова смяна, защото сега то стартира от 5-годишна възраст.

Планът за понижаване на отпадащите възпитаници е квалифициран от Министерството на образованието и науката, от където преди време оповестиха, че имат желание да предложат наложителна предучилищна и за 4-годишните. Мотивът е, че децата, които са ходили на детска градина, по-трудно отпадат от учебно заведение.

Аргументите

" Мярката за въвеждането на наложително предучилищно обучение за децата, навършили 4 години, е планувана вследствие на осъзнатата значителност на предучилищното обучение за просперитета на личността и обществото ", написа в претекстовете на министерството, изложени по време на разискване на проекта. Изследвания доказвали, че колкото по-дълго детето посещава подготвителни групи, толкоз по-добре се оправя в клас.

Според ведомството ранното предучилищно обучение е средство за предварителна защита на отпадането от учебно заведение, защото малчуганите, които не вървят на детска градина, по-често имат усложнения в учебно заведение, а това може да ги накара да се откажат от уроците.

Помощи

За обезпечаване на еднакъв достъп до обучение на деца и възпитаници от фамилии от обществено слаби и уязвими групи в обществените ограничения на проекта е планувано за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се дават по 11.5 млн. лв. всяка година. Такива помощи се получават и сега.

Освен това 19 000 деца със специфични просветителни потребности би трябвало да бъдат включени в ограниченията за приобщаващо обучение.

За възстановяване успеваемостта на взаимоотношението с родителите за задържане на децата и учениците в учебно заведение и възстановяване на просветителните им резултати също са планувани действия, насърчаващи мотивацията у родителите за обучение на децата им и повишение и развиване на възпитателния капацитет на фамилиите.

Предвидени са още действия за преодоляване на българския литературен език от децата, чиито майчин език е друг от формалния в страната. Заложени са и ограничения за повишение квалификацията на педагогическите експерти за работа в мултикултурна среда.

В резултат на осъществяване на плануваните действия се чака делът на прибързано напусналите просветителната система до 2020 година да спадне под 11% при 12.5% през 2012 година

2 млн. лв. за частни учебни заведения

Правителството утвърди и отпущането на 2.14 млн. лв. дотации за частни учебни заведения и за стипендии на учениците в тях. Промени в закона разрешиха и частните учебни заведения да получават държавна дотация за активността си при изискване, че понижат таксите за децата. За 2018 година от това право се възползват единствено 6 частни детски градини и 9 частни учебни заведения от шест общини. За финансирането им са планувани общо 1.856 млн. лв..

Парите се трансферират по бюджетите на съответните общини, които пък ги разпределят на просветителните институции.

Също с смяна на нормативната уредба беше дадена опция и учениците в частните гимназии да получават стипендии за триумф. Изменението работи от втория период на актуалната образователна година. За обезпечаването на заплащанията от бюджета се отпускат 283 904 лв., които ще бъдат разпределени за учениците в 46 частни учебни заведения на територията на 10 общини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР