Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен

...
Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съдебни инспектори с изтекъл мандат напират за кариерни бонуси

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него са засилили правосъдните инспектори да търсят метод да се възползват от удобния за тях закон, преди смяната му. Близо две години след края на мандата им, членове на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) са поискали съветът да се произнесе по молбите им да се върнат в правосъдната система на по-висока позиция, от заеманата, преди да станат инспектори. Това написа. Информацията беше доказана от източници на " Сега " в правосъдната система още в края на предходната седмица.

Заявленията на инспекторите са от пролетта на 2020 година, когато изтече мандатът им, и в този момент след неведнъж оповестените планове на правосъдния министър Надежда Йорданова за отпадане на
бонусите и предишния петък, са настояли за разглеждането им.

Особеното в тях е моментът, от който инспекторите желаят да бъдат освободени от ИВСС - не с приключването на мандата им, а от избора на нов състав на инспектората. Т.е. те нямат желание да подадат оставка пред Народното събрание, макар че от дълго време би трябвало да на се на поста си, само че пробват да си запазят правото на кариерен
бонус. Заплатата на основния контрольор е над 10 000 лева, а инспекторите получават над 9000 лева. 

ИВСС се състои от 11 души. Главен контрольор е Теодора Точкова, членовете са 10 - петима съдии и петима прокурори и следователи. Те се избират от Народното събрание с квалифицирано болшинство от 2/3. Това ще бъде същинско тестване за новата ръководеща коалиция, която има единствено 134 от нужните 160 гласа и ще би трябвало да влезе в сделки с опозицията. Този сюжет ще се повтори и при избора на нови членове на Висшия правосъден съвет., защото за тях би трябвало нормално болшинство.

Петгодишният мандат на Точкова изтече на 9 април 2020 година По информация на " Лекс ", четири дни по-късно (на 13 април 2020 г.) Точкова е подала молба до Висш съдебен съвет да бъде възобновена като арбитър във Върховния административен съд (ВАС), т.е. на служба с една степен по-висока от предходната й. Преди да оглави инспектората Точкова беше ръководител на Административен съд-Хасково. В молбата си до Висш съдебен съвет тя изяснява, че с инспекторите са решили да останат на постовете си макар изтеклите мандати, тъй като Народното събрание не избира идващите, а ИВСС не може да спре да действа. В заявката си тя моли то да бъде прегледано след освобождението ѝ като основен контрольор.

Също през март 2020 година молби да бъдат възобновени на служба са подали Игнат Георгиев и Любомир Крумов. Георгиев, който беше началник на Административния съд в Перник, също е изискал кариерен
бонус – да бъде повишен във Върховен административен съд.

Крумов е единственият, поискал да се върне на остарялата си работа - съдия в Софийския областен съд.

Мария Нейкова, Любка Кабзималска и Александър Мумджиев също са поискали Висш съдебен съвет да ги възвърне на по-високи длъжности. Нейкова беше прокурор в Апелативната профилирана прокуратура, Кабзималска – в СРП, а Мумджиев – следовател в отдела към СГП.

Останалите петима инспектори няма по какъв начин да се възползват от кариерен
бонус. Трима от съдиите – Лидия Стоянова, Теодора Нинова и Юрий Кръстев, към този момент са навършили 65 години и няма да се върнат в правосъдната система. Генади Георгиев пък преди избора му в ИВСС беше прокурор във Върховната административна прокуратура, а Стефка Мулячка – следовател в Националната следствена работа.

Всички те обаче към момента биха могли да се възползват от финансовия
бонус - времето им в инспектората да се брои при изплащането на обезщетение при овакантяване не системата. За да стане това обаче те би трябвало да бъдат освободени от ИВСС.

През последните дни някои инспектори са се обърнали към Висш съдебен съвет с гледище да прегледа молбите им от 2020 година Главният правосъден контрольор Теодора Точкова не е измежду тях. В петък " Сега " попита ИВСС дали има инспектори, които са подали оставка и са поискали да получат кариерен
бонус. Точкова отговори, че тя не си е подала оставката. За другите инспектори нямала информация, тъй като това е персонален въпрос.

В понеделник " Сега " публично попита и ВСС дали са постъпвали молби на членове на ИВСС или на самия Висш съдебен съвет за възобновяване им в правосъдната власт и на каква служба. До момента отговори няма.

Дали желанията на инспекторите за кариерен
бонус ще бъдат задоволени зависи напълно от съответната гилдия на Висш съдебен съвет. Членове на съвета, с които " Сега " беседва, са скептични към концепцията, че е законно инспекторите да получат кариерен бонус в задатък, преди да освободят постовете си, и да се възползват от него, когато към този момент работи различен закон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР