Предстоящо редуциране на паралелки в бургаски училища нагнети напрежение сред

...
Предстоящо редуциране на паралелки в бургаски училища нагнети напрежение сред
Коментари Харесай

Закриват паралелки в бургаски училища

Предстоящо съкращаване на паралелки в бургаски учебни заведения нагнети напрежение измежду преподаватели, само че и родители в морския град. Новината бе публикувана от учители в едно от елитните учебни заведения – Профилираната природо – математическа гимназия „ Акад. Никола Обрешков “. Те научават, че се готви закриването на една паралелка и от четири досега, ще паднат на три. Съмненията на някои преподаватели са, че задачата е да се изпълни с възпитаници бъдещата гимназия по нововъведения, която да приготвя фрагменти за IT бранша. 

Преподавателят по история в ППМГ Веселка Бъклева разяснява, че ползата към тяхното учебно заведение постоянно е бил огромен:

„ Трябва да се резервира това, което е реализирано досега. Т.е. гимназиите, за които има интерес - да се резервира приемът. Там, където има проблеми, за какво би трябвало да съществуват учебни заведения, към които няма интерес? В същото време да се разкриват други гимназии, при изискване, че има такива профили и в други учебни заведения? ", пита Бъклева. 

Причината не е новото учебно заведение, разяснява отрасловият заместител – кмет Йорданка Ананиева и акцентира, че не е съгласна с сходна мярка. 

Началникът на Регионалното ръководство на образованието Виолета Илиева изяснява орязването на паралелки с промяната в бранша. Тя е безапелационна, че редукцията няма да засегне единствено така наречен елитни учебни заведения, само че и професионалните гимназии. За първи път няма да се кандидатства след осми клас, а единствено след седми, по тази причина се постановат промени. 

„ Миналата година аплайваха и двата випуска. Осмокласниците тогава бяха 1560. Този понижен брой деца, които са кандидатствали предходната година, спрямо тазгодишния брой, постанова редукция в паралелките в разнообразни учебни заведения ", споделя Илиева.

Тя разясни, че сега се вършат разбори и в края на месеца ще бъде взето решение.

Заместник – кметът Йорданка Ананиева не е съгласна с сходна теза, тъй като в Бургас главният банкет е бил до момента след седми клас. Тя е безапелационна, че сходно понижаване на паралелки не би трябвало да се прави авансово, а след приема:

„ Не виждам за какво би трябвало да се понижават бройките авансово. Нека родителите да си изберат според от това, какво оферират учебните заведения. Категорични сме, че това не се постанова в Бургас. Това може би се постанова в Сунгурларе, в Руен, в Царево. Ние ще отстояваме тази позиция “, разяснява Ананиева. 

От Синдиката на българските учители показват, че за област Бургас би трябвало да бъдат съкратени 49 паралелки и се пробват да балансират в този развой. Станка Новакова от локалната конструкция на СБУ признава, че сходна стъпка ще докара и до съкращения на учители, въпреки и минимално. Тя твърди, че след две години обстановката ще се възстановява.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР