Предстои на задържаните да бъде разгледана мярката за неотклонение Шестима

...
Предстои на задържаните да бъде разгледана мярката за неотклонение Шестима
Коментари Харесай

Шестима от разбитото ОПГ за мигранти са с повдигнати обвинения, РДГП следяла групата от над година

Предстои на арестуваните да бъде прегледана мярката за неотклонение

Шестима от десетимата арестувани за мигрантското ОПГ на Стефан Гърнето в Бургаско към този момент са с повдигнати обвинявания - двама като уредници, а останалите чеитирима като участници. Предстои да стане ясно дали и другите четирима задържани ще бъдат упрекнати. Това стана ясно на брифинга, който в 15 ч. изнесоха пред медии окръжният прокурор Георги Чинев, зам-директора на Групово дело „ Гранична полиция ” старши комисар Стоян Мандажиев и шефът на РДГП-Бургас старши комисар Лъчезар Момчев.

Групата е била следяна от началото на 2023 година - повече от 1 година. Тази заран са осъществени последните арести, като от изнесените на брифинга данни излиза наяве, че за последните 365 дни ОПГ-то е съумяло да прекара редица курсове през границата с Турция. 30 от тях са разкрити и водачите на колите са арестувани, упрекнати и някои от тях даже към този момент наказани.

Маршрутът, който са употребили каналджиите е бил Турция-България-Сърбия. Те са съумява ли да прекарат мигрантите през така наречен „ зелана граница ” - или посредством рязане на телената мрежа край оградата, или посредством отворени сектори. След това незаконните бежанци са товарени на коли и от Бургаска област се насочвали непосредствено към западната граница със Сърбия.

Мизата, за която ОПГ-то работила през последната 1 година, била сред 1000 и 3000 евро на човек приблизително. Но имало и изключения от по 5000 евро. По време на брифинга бе регистрирано, че се следи растеж в цената и това се дължи на обстоятелството, че става все по-трудно границата да бъде премината гладко - и в България, и в Сърбия.

Предстои на упрекнатите към този момент участници и уредници на ОПГ-то да бъдат прегледани ограниченията за неотклонение. Прокуратурата ще желае да им бъде наложена най-строгата такава - „ задържане под стража ”.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР