Предстои драстично увеличение на такса смет за гражданите за сметка

...
Предстои драстично увеличение на такса смет за гражданите за сметка
Коментари Харесай

Драстично! Гражданите поемат 70% от такса смет за радост на бизнеса

Предстои фрапантно нарастване на такса боклук за жителите за сметка на бизнеса, в случай че Народното събрание утвърди промени в закона за локалните налози и такси. Това стана ясно на вчерашното съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, където се разиска на първо четене смяната в закона.

Според критиците на препоръчаната от Министерския съвет смяна скокът в годишните такси ще е сериозен и ще се усети от семействата.

Правителството предлага да се промени метода, по който се пресмята сега такса боклук. Предложението е таксата да се образува въз основата на изхвърления отпадък или така наречен принцип " замърсителят заплаща ". Новите разпореждания би трябвало да влязат в действие от януари 2019 година, съобщи Дарик.

Основното терзание, изключително на огромните общини, е, че отговорностите, които до този миг е плащал бизнесът за извозването и унищожаването на боклука, ще бъдат поети от семействата.

" Този дисбаланс ще докара до доста съществено нарастване на таксите в Столична община ", изясни общинският консултант от ГЕРБ Орлин Иванов:

" Преди всичко ще се следи нов баланс при разпределянето на финансовата тежест при заплащането на такса " битови боклуци ". Голямата част - към 70%, ще бъде поета от жителите. Това значи, че ще имаме доста съществено увеличение на финансовата тежест за популацията на Столична община ", сподели Иванов.

Според него другите съществени проблеми произтичат от препоръчаните основи за пресмятане на такса боклук, а точно самостоятелното пресмятане и броят ползватели.

" Спецификата на Столична община сочи, че не можем да посочим съответно и тъкмо число на ползвателите на Столична община заради обстоятелството, че голяма част от жителите на Перник, Пазарджик и други пътуват всеки ден до София, работят тук и по-късно се прибират, адресно регистрирани са на територията на други общини ", изясни столичният общинар.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък смята тази смяна за закъсняла.

" Така както изискват европейските наставления, по този начин както изисква и справедливостта, би трябвало да се вкара твърдо " правилото на замърсителя ". Всички знаем, че когато приказваме за битови боклуци, това е на първо място физическото лице и в този смисъл Министерството на финансите е предложило различен индикатор, с изключение на количеството битови боклуци, а точно на живущ. Мисля, че този индикатор би бил добър, по-лесен за използване и по едно и също време с това по-справедлив. Справедлив, само че и по-скъп индикатор ", разяснява Стоянова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР