Представяме ви на едно място 13 от най-големите изобретения, направени

...
Представяме ви на едно място 13 от най-големите изобретения, направени
Коментари Харесай

Как жените промениха света: 13 изобретения, създадени от жени

Представяме ви на едно място 13 от най-големите изобретения, направени от дами.

1. През 1991-ва Ана Цукамото основава изолатор на стволови кафези, който е ключов за авангардните ракови проучвания. Тя е единият от двамата учени, получили патент за процеса през 1991 г. 

2. Родената на 10 декември 1815-та Ада Лъвлейс се счита за първия програмист в историята, откакто написва алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от машината (т.е. компютърна програма).

3. Докато изследва химически съединения за компанията " Дюпонт ", Стефани Куолек основава материала за бронираните жилетки кевлар. Тя получава патент през 1966 година

4.  Бисквитите с късчета шоколад дължим на Рут Уейкфийлд. През 1930 година тя съвсем била направила тестото си за бисквити, когато се сетила, че няма какао. Затова натрошила един шоколад с вярата, че той ще се разтопи и ще се смеси с тестото. Така се получили обичаните на толкоз доста хора бисквити.

5. Грейс Хопър е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и създала първия компилатор за програмен език. Тя става лауреат и на първата премия Мъж на годината в информатиката. Д-р Грейс Мъри Хопър играе значима роля в създаването на езика за програмиране COBOL през 50-те години на предишния век.

6. Чистачките за автомобилни прозорци измисля Мери Андерсън, която съжалява водачите, спиращи постоянно да бършат стъклата на колите си на ръка. Тя получава патент за изобретението си през 1905 година

7.  Отоплението със слънчева енергия дължим на доктор Мария Телкес. Тя създава първата такава система за домашно отопление през 40-те години на предишния век в Масачузетския софтуерен институт дружно с проектант Елинор Реймънд.

8.  Елизабет Маги създава прототипа на „ Монополи ” през 1904 година, а името на играта е The Landlord’s Game. Маги държи патента до 1935 година, когато го продава на Parker Brothers за 500 $. Същата компания към този момент е почнала да създава „ Монополи ”, смятайки че има патента за това и заплаща „ колосалната ” сума на Елизабет Маги за породените вреди.

9.  През 1987-ма Ана Конъли изобретява външната пожарна стълба за постройките.

10 . Съдомиялната машина е изобретена от Джоузефин Кохрейн през 1886 година Светската дама се заела с тази задача, откакто й омръзнало прислужниците й да чупят скъпия порцелан. 

11 . Идеята за памперсите хрумва на Марион Донован, само че не я патентова, защото изглеждала неперспективна. 5 години по-късно, през 1955 година патентът е реалност, само че създателят е Виктор Милс. През 1960-а с негова помощ Проктър и Гембъл пускат на американския пазар първия памперс, а при започване на 70-те еднократната пелена стъпва и в Европа.

12. Модерният електрически ледник също е фиктивен от жена. Името й е Флоранс Парпарт, а годината е 1914-а. Твърде огромно изобретение, с цел да бъде дело на жена? Представете си машината за разчистване на улици тогава. Г-жа Парпарт е имала концепция и за нея. Подобрила я е и е патентовала модификацията през 1900 година

13. Медицинската спринцовка, която може да се употребява с една ръка, е дело на Летиша Гиър. Спомнете си това следващия път, когато докторът сложи противогрипната ви ваксина за нула време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР