Представители на управляващите в Афганистан талибани пристигнаха в Осло, където

...
Представители на управляващите в Афганистан талибани пристигнаха в Осло, където
Коментари Харесай

Талибани кацнаха в Норвегия, какво ще искат

Представители на ръководещите в Афганистан талибани дойдоха в Осло, където в понеделник ще се срещнат с дипломати от Съединените щати, Франция, Англия, Германия, Италия и Европейския съюз.

Dелегацияta е водена от изпълняващия длъжността външен министър Амир Хан Мутаки. 

Това са първите публични договаряния, което талибаните водят в Европа, откогато завзеха властта в Афганистан предишния август. 

Очаква се те да желаят интернационална финансова помощ поради филантропичната рецесия в страната им. 

От своя страна Западът се чака да сложи пред талибаните условия, свързани с противодействието на тероризма и спазването на правата на дамите. 

Външният министър на Норвегия Аникен Хуитфелд акцентира, че присъединяване на талибаните в договарянията в Осло не значи публично признание на тяхното ръководство. 

В неделния ден талибаните са разговаряли с членове на афганистанското гражданско общество, а срещата послужила за " разчупване на ледовете ", обявиха цивилен деятели. 

Тя се състоя в навечерието на договарянията сред ислямските фундаменталисти и западните дипломати, заяви БНР. 

 От август интернационалната помощ за Афганистан спря, а Съединените щати също замразиха активи на Афганистанската централна банка в размер на 9,5 милиарда $, напомня БНР. 

Безработицата внезапно набъбна, а заплатите на държавните чиновници не се изплащат от месеци в тази към този момент опустошена от тежки суши страна. Според данни на Организация на обединените нации гладът в този момент заплашва 23 милиона афганистанци, или 55 на 100 от населението
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР