Представители на управлението на над 10 държави се събраха в

...
Представители на управлението на над 10 държави се събраха в
Коментари Харесай

В Берлин: Топ лидери умуват за мир в Либия

Представители на ръководството на над 10 страни се събраха в Берлин за мирна конференция за Либия. Срещата идва към седмица след форума в Москва по самодейност на Русия и Турция за намиране на спокойно решение на спора, където до сключване на съглашение за помирение не се стигна.

Президенти, министър председатели и външни министри от над 10 страни вземат участие в срещата, чиито домакини са немският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Една от главните цели е да се контракти трайно преустановяване на огъня в гражданската война в Либия и ангажимент от всички да съблюдават оръжейното ембарго против някогашната Джамахирия:

" Европейците би трябвало да сме доста по ангажирани в сравнение с да седнал съм в контрола на оръжейното ембарго не може да чакаме примирието да продължава в случай че не се управлява потокът на оръжия в Либия ", сподели висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. И добави, че за Европа е неприемливо да няма думата по значими въпроси в регион като Централното Средиземноморие.

В срещата в Берлин вземат участие президентите на Русия, Турция и Франция - Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон; италианският министър председател Джузепе Конте, държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел беседва с египетския външен министър Самех Шукри преди началото на конференцията. В Туитър Борел написа, че акцент в диалозите са били незабавната нужда от прекъсването на огъня в страната и методите за обновяване на политическия разговор.

Разговори преди срещата организираха съветският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Ердоган.

По-рано Ердоган окачестви срещата като значима стъпка за опазване на примирието в Либия, а в неделната си проповед папа Франциск пожела триумф на конференцията:

„ Искрено се надявам тази значима среща на върха да сложи началото на прекратяването на насилието и на решение, което да докара до мир и до толкоз мечтаната непоклатимост в страната “.

Информиран източник пък заяви, че страните участнички в мирната конференция  ще се включат в механизъм за следене на прекратяването на огъня в Либия.

Проектът за официално съобщение на форума включва шест пункта, измежду които преустановяване на бойните дейности, съблюдаване на оръжейно ембарго и промяна в сигурността
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР