Представители на таксиметрови фирми в София внесоха в Столичния общински

...
Представители на таксиметрови фирми в София внесоха в Столичния общински
Коментари Харесай

Ново 20! Ще поскъпнат ли още такситата в София?

Представители на таксиметрови компании в София внесоха в Столичния общински съвет (СОС) искане за нарастване с 15% на минималната и оптималната цена за километър пробег.

Съгласно Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки имат задължението най-малко веднъж в годината да актуализират оптималните и минималните цени, съгласно икономическата конюнктура, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националния таксиметров профсъюз Красимир Цветков. Той уточни, че в София такава актуализация не е правена от девет години, което наложи внезапното нарастване от предходната година.

-->

На съвещание на Транспортната комисия в СОС тази седмица от бранша са изразили претенции за 20% растеж.

Тази година към този момент имаше повишаване на таксиметровите услуги. От 1 януари минималната дневна цена е 1,05 лв. на километър, а дневната оптималната цена - 1,78 лв.. Минималната нощна цена стана 1,21 лв. на километър, а цената на нощния таксиметров транспорт на километър - 2,19 лв..

Друго искане е обвързвано с налога за транспорт на пасажери от таксиметрови водачи, който се дефинира от общините и е в размер от 300 до 1000 лв.. За столицата той е малко над 800 лв.. Идея на браншовите организации е да сработи мярката, съгласно която таксиметровите водачи заплащат най-малък размер от 300 лв.., а страната компенсира общините до признатия от тях размер на налога.

Важна тематика е и основаването на методика за пресмятане на минималните и оптималните цени за таксиметров транспорт.

Радваме се, че най-малко в Столична община диалозите сред общината и сектора станаха постоянна процедура, акцентира Красимир Цветков. По думите му СОС има нужното схващане по отношение на проблемите в сектора. Ние от Национален таксиметров профсъюз този понеделник ще внесем свое искане, поради продължаващите икономическа и инфлационна рецесия и тежкото положение на транспортния бранш, само че без това да е обвързано с бюджета, добави Цветков. Той разясни, че концепцията е общината да дефинира най-малък размер според закона, без значение приемането или неприемането на идващ бюджет на страната.

При всяко повдигане на цените клиентът възприема това нещо „ на нож “, сподели Цветков. Според него множеството хора схващат, че таксиметровият бизнес има своята себестойност и работещите не могат да си разрешат да работят на загуба. Търсим рационалната граница, тъй че хем да бъде предпазен браншът, хем да бъде предпазен ползата на клиента, добави Цветков. При продължаващо ценово нарастване и рухване на рентабилността на този тип активност, в действителност чакаме да падне и броят на такситата, означи той.

Подобряването на качеството на услугата доста предхожда повишението на цените, счита Цветков. Той посочи, че през годините качеството се е повишавало в интерес на нови коли, улеснение достъпа до услугата – приложения, инфраструктура. За нас цените сега догонват качеството, а не противоположното, добави Цветков. Той означи, че в сектора има насъбрани и нерешавани в годините проблеми, само че те са от административно-нормативен темперамент.

Не бива да забравяме, че сега има сериозен спад на цените на енергоносителите на международните тържища, сподели за Българска телеграфна агенция заместник-председателят на Транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. По думите му в идващите две седмици следва да се прегледат експертно мненията на заместник-кметове, на заинтригуваните страни с оглед обективността на настояванията на сектора, а по-късно да се изготви отчет. Всичко това би трябвало да се случи до 31 октомври, когато по закон е крайният период, добави Зарков. Дотогава би трябвало и СОС да се произнесе за размера на цената и налога.

От друга страна, стои и качеството на транспортната услуга – нещо, от което сигурно има какво да желаем като консуматори, означи общинският консултант. Зарков изрази поддръжка за подкрепяне на сектора посредством обезщетения на налога за транспорт на пасажери.

Българска телеграфна агенция попита софиянци до каква степен оправдани са настояванията за нарастване на цените на таксиметровите услуги. Оправдано е, в случай че има повишаване на цените на горивата, защото особено в този бизнес горивото е главен консуматив, счита Михаела Адамова. С тези цени на горивата главният консуматив излиза по-скъпо и надлежно цената на услугата се повишава, сподели Константин Костов. Разбира се, на никой не му е прелестно от това, само че тези хора са в правото си, отбелязва той.

И те би трябвало да изкарват пари, и те са " за хляба ", горивото е скъпо, сподели Стиляна Гълъбова. Тя е безапелационна, че в случай че има ново покачване на цените, ще върви пешком. Според Симеон Иванов покачването на цените е безпричинно, тъй като неотдавна към този момент са били увеличени. Преди това щях да оправдая и поддържа решението за нарастване, макар многочислените повдигания на цените и надлежно на предоставяните услуги, само че какъв брой пъти още, пита той. Несъгласна с нарастването е и Кристина Йончева. Аз съм срещу или най-малко за минимално нарастване, защото хората нямат пари и ситуацията е тежко, акцентира тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР