Представители на Синдиката на медицинските специалисти и на Българската асоциация

...
Представители на Синдиката на медицинските специалисти и на Българската асоциация
Коментари Харесай

Медицински сестри излязоха на протест

Представители на Синдиката на медицинските експерти и на Българската асоциация на експертите по здравни грижи стачкуват пред постройката на Министерството на здравеопазването (МЗ) с искане за начално заплащане от две минимални заплати, за промени в изискванията на труд, за основаване на стандарт за работа. Протестиращите чакат среща с управлението на Министерство на здравеопазването. 

Работещите в България медицински сестри са 19 800, а са нужни 50 хиляди, сподели за Българска телеграфна агенция Милка Василева, ръководител на асоциацията. Колегите ми работят към този момент на лимита на силите си, на две или три работни места, а воля от политиците за смяна няма, сподели Мая Илиева, ръководител на синдиката. Василева и Илиева показаха единомислещо мнение, че сред синдиката и съсловната организация не е имало различия, като съгласно Василева преди време „ избрани медии и политически лица са си послужили с това, че положението на съсловието е извънредно тежко и се случи по този начин, че хората останаха с усещане, че има различия сред нас “. Асоциацията не може да договаря заплати, това се прави от синдиката, уточни Василева. По думите й, с цел да останат младежи, които да учат за медицински сестри, би трябвало да са сигурни, че ще имат почтена заплата. С 950 лева стартова заплата все още, не може да се живее обикновено, добави Василева. 

Илиева уточни, че през последните две години четири хиляди медицински сестри са напуснали системата. За начална заплата от две минимални заплати, само че обезпечени от държавния бюджет, с цел да не подвластен от клиничните пътеки и прихода на комерсиалните сдружения, каквито са лечебните заведения, упорстват протестиращите. По думите на Илиева на доста места Колективният трудов контракт (КТД) от 2018 година още не е изпълнен. Илиева упорства КТД да бъде наложителен за осъществяване. Според нея неналичието на смяна се дължи на това, че в случай че се покачат заплатите на медицинските сестри, ще би трябвало да се закрият лечебни заведения, защото няма да се постанова медицинските сестри да работят на повече от едно място. По този метод лечебните заведения ще останат без медицински сестри. Ако се вкара стандарт за работа, също ще се закриват лечебни заведения, тъй като те ще бъдат задължени да обезпечат избран брой медицински сестри по отношение на броя на пациентите. По думите на Илиева в този момент една здравна сестра, работеща в по-леко звено,  би трябвало да обслужва до осем пациента. По време на пандемията една здравна сестра обслужваше до 50 заболели, уточни Илиева. В реанимация би трябвало една здравна сестра да се грижи за един пациент. 

Трябва да се трансформират и нормативни документи, с които да се регламентират понижено работно време, почивки и отпуски, добави Илиева. По думите й сестрите и санитарите в реанимациите не работят на понижено работно време. Друг проблем съгласно Илиева е, че би трябвало да се промени и сумата, която се дава за храна на работещите 12 часа медицински сестри. Няма искащи да учат за медицински сестри, а огромна част от тези, които въпреки всичко учат и завършат, отпътуват за чужбина, добави Илиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР