Представители на различни политически сили в 49-ото Народно събрание разкритикуваха

...
Представители на различни политически сили в 49-ото Народно събрание разкритикуваха
Коментари Харесай

Политически сили обвиниха правителството, че помага на Лукойл да заобикаля санкциите

Представители на разнообразни политически сили в 49-ото Народно заседание разкритикуваха дейностите на държавното управление " Денков - Габриел " след вчерашните разкрития на брюкселското издание " Политико ". Според оповестено там интернационално следствие рафинерията " Лукойл " се е възползвала от малка врата в нормативната уредба, с цел да изнася модифициран в България нефт на трети пазари. Така, съгласно следствието, 1 милиарда $ от търговията с горива, осъществена в нарушаване на глобите против Русия, са отишли за военните потребности на Кремъл. Автори на заключенията са организацията " Глобъл Уитнес ", българският Център за проучване на демокрацията и Центърът за проучване на силата и чистия въздух. Изводите в отчета бяха доказани от премиера Николай Денков, който разяснява, че тези неща се знаят, само че държавното управление не може да направи нищо, тъй като няма надзор над интервенциите по море.
Основният представител по тематиката в ГЕРБ - някогашният енергиен министър Делян Добрев, който отдавана упорства да отпадне предварително изключението от европейските наказания, което позволява импорт на съветски нефт в България, употребява новите разкрития, с цел да подлага на критика ръководещите за следващ път:
" Санкциите ги заобикаля " Лукойл " с дейната поддръжка на българското държавно управление в лицето на настоящия министър председател (Николай Денков - бел. авт.), миналогодишния министър председател (Кирил Петков - бел. авт). и финансовия министър (Асен Василев - бел. авт.) ", съобщи той, пропускайки ръководството на служебния кабинет " Донев ".

Добрев нееднократно е стартирал тази теза, като последно по време на предизборната акция наблягаше, че министър председателят всякога заплашвал с оставка, в случай че дерогацията падне. " Хранилката на " Лукойл " се оказва, че е по-голяма, в сравнение с предполагахме ", разяснява тогава Добрев.
Днес той преповтори тезите си, а точно, че всички изгоди от дерогацията са за " Лукойл " и за режима на Путин, само че не и за хората, и съобщи, че са радва, че комисията стартира следствие.
" Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия вероятен метод ", сподели той, а на въпрос дали има риск сглобката да се счупи поради дерогацията, отговори: " Дай боже. "
По мотив изказванието на " Лукойл ", че при прекосяването към неруски нефт кратковременен потрес при доставките не може да бъде избегнат, Добрев разяснява, че през 2020 година и 2021 година е имало месеци, в които рафинерията е преработвал единствено неруски нефт. " Те би трябвало да имат подготвеност, в случай че ние решим в период от 24 часа да премахнем дерогацията, да имат подготвеност за различни доставки ", добави той, след което заяви, че приготвя ново предложение за унищожаване на дерогацията.
Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски също разяснява тематиката: " От тези интернационалните следствия виждаме, че всичко, което приказваме, е реалност ".
" За нас дерогацията би трябвало да отпадне незабавно и в случай че това не се случи, партиите, които не го поддържат, са про-Путин партии. Демокрацията може да си отиде тъкмо от про-Путин партии ", сподели той.
Енергийният специалист от " Продължаваме промяната - Демократична България " Радослав Рибарски от своя страна прикани Националната организация за приходите (НАП) и митниците да стартират инспекции на всички покупко-продажби, сключни от " Лукойл ", с цел да бъде изяснено дали има злоупотреби със глобите или с дерогацията. По думите му в случай че бъдат открити такива нарушавания, може да се пристъпи към назначение на необикновен шеф от страна на страната.
Рибарски обаче акцентира, че неочакваното преустановяване на изключението за внасяне на съветски нефт би бил " неблагоразумен метод " поради идващата зима. " Ще предложим дерогацията да отпадне вероятно през март, нещо, което на нас ни се коства по-разумо ", добави той.
Представители на опозиционните партии Българска социалистическа партия и " ИТН " разясниха, че до момента са подкрепяли дерогацията, тъй като щом е дадена такава опция на България от Европейската комисия, страната би трябвало да се възползва от нея.
" Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация и е правил някакви шашми, е належащо в действителност следствие, което да потвърди, че в действителност някой е нарушил разпоредбите. (...) Трябва да се обясни и дали държавното управление е подпомагало " Лукойл " да нарушава изключението ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.
По думите му е притеснително, че нещо, което е трябвало да служи за подкрепяне единствено на българската стопанска система, се употребява за облагодетелстване от нерегламентирана облага. " Поставяме се в невероятна обстановка, виновност за което има единствено актуалното държавно управление ", счита той.
Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов по-притеснителен бил фактът, че продължава натискът върху " Лукойл ", а не че компанията не се е съобразила със глобите на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР