Представители на политически формации, които влизат в 48-я парламент, коментираха

...
Представители на политически формации, които влизат в 48-я парламент, коментираха
Коментари Харесай

Какви са шансовете за кабинет? Горещ коментар от политици

Представители на политически обединения, които влизат в 48-я парламент, разясниха в предаването " Неделя 150 " на БНР ще има ли постоянен кабинет, биха ли отишли на договаряния във формата, препоръчан от ГЕРБ-СДС.

България има потребност сега от проевропейско ръководство, безапелационен е Тома Биков , определен за народен представител от ГЕРБ-СДС в 48-то Народно заседание (НС). Тръгваме от обновяване на разговора с политическите сили, по-късно да забележим може ли се сформира такова държавно управление, изясни той.
-->
Имаме самочувствието, след една година и половина, да кажем, че хората са ни дали най-голямо доверие, то може да не докара до сформиране на държавно управление, само че сме длъжни да опитаме, акцентира той. Според него нови предварителни избори биха могли да бъдат капката, която да " разпадне " политическата система сега. Показахме, че сме подготвени да създадем жертви, за другите също диалози биха били жертва, единствено че би трябвало удобството да бъде оставено на назад във времето, посочи политикът.

По думите на Биков, в случай че този формат, който ГЕРБ оферират за диалози посредством контактна група, не харесва на останалите, те могат да предложат различен. Готови сме да приказваме за геополитика, за обществените финанси, увери той. От позиция на концепциите на " Продължаваме Промяната " (ПП)по отношение на финансите, които стартират да наподобяват, съгласно мен, на коренно леви хрумвания, не виждам къде имаме допирни точки, посочи Биков.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев е уверен, че сега най-хубавото за страната е да има устойчиво държавно управление предвид на поредицата нови рецесии, които се обрисуват - ескалацията на войната в Украйна, инфлацията в еврозоната и други Към тези рецесии се обрисуват още две-три тази зима и ще има потребност от работещ парламент, който да реагира съответно, акцентира той.

Отговорността за кабинет в този момент е на партията, спечелила доверието на най-вече от хората, тя би трябвало да провежда развой, би трябвало с партиите, които имат афинитет към тях - Движение за права и свободи и " Възраждане ", да си приказват, да сглобят държавно управление, уточни съпредседателят на Политическа партия. Ако не съумеят, мандатът ще пристигна при нас, ние ще се опитаме, двоумя се, че ще успеем, тъй като с " Демократична България " и Българска социалистическа партия имаме под 100 депутати, посочи Василев.

На въпрос дали е допустимо сформиране на кабинет с третия мандат без политически фигури, подкрепено от доста партии, съпредседателят на Политическа партия уточни, че държавно управление без политически фигури не съществува, а експертното държавно управление е " тога, която да скрие нелицеприятна коалиция ". 

Лидерът на четвъртата политическа мощ в новия парламент Костадин Костадинов от " Възраждане " означи, че досега не са получили покана за диалози. По думите му препоръчаният от Бойко Борисов преговорен екип е по-скоро покана за отвод от договаряния. Той не виждал и защо може да беседва с " Продължаваме Промяната ".

За третия мандат, който президентът взема решение на кого да връчи, Костадинов съобщи, че са подготвени да го вземат и да предложат състав на Министерския съвет, в случай че се стигне до подобен вид и в случай че Румен Радев  реши да го даде на " Възраждане ". Ще предложим всичко, което коментирахме в предизборната акция, всички имаме едни и същи проблеми, те са пред нас и ние ще предложим по какъв начин ние виждаме тяхното решение, а дали ще срещнат поддръжка в Народно събрание, не се знае, сподели Костадин Костадинов.

Иван Ченчев , определен за народен представител в 48-то Народно заседание от " Българска социалистическа партия за България ", е на мнение, както и Асен Василев, че не би трябвало да се бяга от политическа отговорност. Българска социалистическа партия счита, че би трябвало да има кабинет, ще подходим най-отговорно, както и предишния път, ще сложим рационалните причини, каквито са да вземем за пример средствата по Плана за възобновяване и резистентност, изясни Иван Ченчев. Ще настояваме с разсъдък и успокоение да се приказва и да се сформира кабинет от политически партии, показани в българския парламент, сподели той, като още веднъж акцентира че социалистите не поддържат договаряния с мандатоносители ГЕРБ, Движение за права и свободи или " Възраждане ". Той добави, че социалистическата партия не може да бъде патерица на никого.

И съгласно Ченчев експертно държавно управление с третия мандат, което да е отдалечено от политическите сили, е размита отговорност.

Според разбора на Христо Иванов , съпредседател на " Демократична България " (ДБ), нашата политическа система минава в ново положение и в обозримо бъдеще болшинствата ще бъдат 3-4-5 съставни. Това изисква търсене на допирни точки, разговор, на общи национални цели, уточни той. Иванов добави, че в този момент ГЕРБ са първа политическа мощ, само че още веднъж са в обстановката да нямат сътрудник. ГЕРБ не престават да се вършат на неразбрали, че с тях е свързва " разцъфването " на българския корупционен модел и, до момента в който не поемат отговорност за това, няма да могат да вземат участие в намирането на допирни точки с останалите партии, посъветва Иванов. Именно корупцията е кардиналната " алена линия " за Демократична България. Не е въпрос просто да се направи аритметика, а да се разчете дали с правенето на комплицирани обединения едно ръководство ще може да се употребява дълготрайно с социална поддръжка, уточни съпредседателят на Демократична България. При състояние, че ГЕРБ продължава да се вършат на неразбрали, поддръжка от нас е невъзможна, безапелационен е политикът.

За кабинет с трети мандат и вероятен ли е там компромис, той отговори, че сериозен диалог по тематиката ще има, когато минат първият и вторият мандат. Демократична България ще прави оценка подобен вариант  според от отношението към войната в Украйна, правосъдна промяна и бюджет, който да почива на здрава финансова логичност.

Стефан Янев , ръководител на " Български напредък ", удостовери, че са подготвени да беседват освен с ГЕРБ, а и с всички парламентарно показани партии, тъй като имат вяра, че в разговора може да се роди опцията за сформиране на държавно управление. Основното за " Български напредък " е реализацията на националните ползи - тези на жителите, на бизнеса, които в идната система от рецесии би трябвало да бъдат предпазени по най-хубавия метод.

Разговори - да, само че на този стадий не бихме споделили, че ще участваме в коалиция с едни, втори - ще беседваме с всеки мандатоносител на допустимо държавно управление, разясни Янев. И означи, че  да се стигне до съдружно съглашение е дълъг интервал, в който би трябвало да се изчистят целите.

Относно възможен трети мандат, той разяснява, че президентът взема решение на кого да го връчи. Когато стартират диалозите и в случай че има неспособност за сформиране на държавно управление, ще проличи коя политическа мощ е подобаваща да получи третия мандат, счита Стефан Янев. Той означи, че като цяло концепциите на Политическа партия за бюджета му се костват рационални, рационално звучат и тези на ГЕРБ-СДС, само че същинските отговори са в детайлите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР