Представители на няколко бранша и политици обвиняват здравните власти, че

...
Представители на няколко бранша и политици обвиняват здравните власти, че
Коментари Харесай

Раздор в държавата след последната заповед за COVID мерки

Представители на няколко сектора и политици упрекват здравните управляващи, че вкарват дискриминационни ограничения. Служебният министър Стойчо Кацаров им отговори, че ограниченията не са ограничаващи, а в противен случай – стимулиращи.

С негова заповед, която е в действие от през днешния ден, отпада настоящето ограничаване за прилагане на до 50% от потенциала на обекти, като заведения, фитнеси, кина и театри да вземем за пример.

Условието за това е 100% от личния състав и 100% от посетителите да е имунизиран или преболедувал, или пък има негативен PCR, изработен до 72 часа преди влизане в обекта.

Асоциацията на заведенията е в протестна подготвеност.

„ Всяка такава заповед води до тонове молби за овакантяване! Така написана заповедта постанова ограничавания единствено за нашия бизнес “, разяснява Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Според партия „ ИТН “ новите ограничения са дискриминационни.
Всички ограничаващи ограничения би трябвало да вървят дружно с обезщетения на засегнатите, съобщи в обществените мрежи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Здравният министър обаче дефинира ограниченията като стимулиращи

„ Никакви ограничавания не са наложени, тъкмо противоположното! Към тези, които се изрекоха: в случай че желаете да работите на 50%, изпратете ми го документално, ще анулира тази заповед. Четете преди да говорите “, разгласи Кацаров.

Министерството на туризма пък изрично смята, че рестриктивните мерки поради пандемията в бранш „ Туризъм “ би трябвало да бъдат обвързани с ясни стопански ограничения.

Засега не се разискват спомагателни ограничавания, разгласи служебният здравен министър.

От през днешния ден всички държавни и общински администрации би трябвало да вкарат променливи граници за началото на работния ден на чиновниците – сред 7:30 и 10 ч., както и наличие на 50% от личния състав.

За работодателите в частния бранш нищо не се трансформира, при тях и сега е целесъобразно 59% от личния състав да е присъствено.

Заповедта пристигна на фона на следващия ден с висок % позитивни проби за ковид. Днес те са 6,5 %. Новите случаи са 1371.

От здравното министерство регистрираха, че над 70% от медиците в страната към този момент са ваксинирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР