Представители на Инициативния комитет Бъдеще за Настан“, протестираха пред Областната

...
Представители на Инициативния комитет Бъдеще за Настан“, протестираха пред Областната
Коментари Харесай

Инициативен комитет настоя да се осигури захранване с вода за квартал Настан от извор Балдаран



Представители на Инициативния комитет „ Бъдеще за Настан “, стачкуваха пред Областната администрация в Смолян поради неприятното качеството на водата в девинския квартал. Основното искане на протестиращите е да се обезпечи зареждане с вода за квартал Настан от извор Балдаран.
Протестиращите издигнаха плакати с надписи „ 54 години дискриминация стигат “, „ Освен корпорации има и народ “, „ Бъдеще за Настан с чиста питейна вода “. Донесоха и подписка подкрепена от над 500 души от квартала.

" Искам да уточня, че не сме политически оцветени и нямаме никакви политически пристрастия. Дошли сме да защитим ползите на квартал Настан за човешко право, хубава питейна вода, с хубава тръбопровод. От години не е решен казуса с водопровода и с питейната вода на квартала. За тези, които не знаят квартал Настан се намира на 5 километра от град Девин. Водопроводът на Балдаран се намира на 600 метра до квартала . Едно чудно, хубаво кварталче, с прелестни хора, с доста неприятна инфраструктура, неприятен тръбопровод, който е на повече от 60 години, построен с интернитови тръби, които са рискови за човешкото здраве “, сподели ръководителят на Инициативния комитет „ Бъдеще за Настан “ Галя Пашова.

Облечен в мъжка родопска носия, а в ръцете си с българското знаме Роман Чавдаров, член на Инициативния комитет изясни:

" 1968 година при построяването на миньорско населено място в Настан е нужно хората да имат питейна вода. Става въпрос за хидровъзел " Девин “, където се построи Хидровец " Девин “ в годините 1968-1970-1980 ". Тогава за краткотрайно строителство е направено миньорско населено място Настан с питейна вода от рибарско населено място Настан, а за трети прозорец в, който влизат миньорите за тунела е належащо промишлена вода. Тази промишлена вода се намира на спирката Натански мост в реката “.

 Снимка: Радостина Чернокова

Той добави, че откакто са завършили строителните работи е включена промишлената вода във водоем Настан.

„ Това са 50 години и ние пием тази мръсна и отровна вода, оттова страдат хората, аз съм един от пострадалите. Най-важното е, че водоема попада в частна благосъстоятелност. Той не е санитарно охранителен “.

Исканията на протестиращите за чиста питейна вода, поддържа и самостоятелния общински консултант от Девин Ясен Низамов:

" Мнението на ВиК и на кмета на община Девин е, че водата е прелестна и става за питейни потребности, само че на всички вас ви е известно, че в Родопите не съществува извор, дере, поток, който да не става за питейни потребности. Въпросът е обаче дали подобен извор или поток става за краткотрайни питейни потребности, колкото човек да не почине, тъй като човек е   80-90% вода и в случай че дълги години такава калцирана и карбонатна вода я пие какво се случва с негови организъм ".

Каквото е належащо от наша страна по легален път ще го създадем, осведомени сме с казуса той е неотложен и би трябвало да бъде решен, сподели пред протестиращите заместник-областният шеф Младен Исаев. Ние сме от един месец сме тук и няма по какъв начин да решим проблем, който стои 54 години. Областният шеф Стефан Сабрутев, като ръководител на ВиК асоциацията е осведомен с казуса, който бе разискван и на съвещание на асоциацията и се търси решение.  Жителите на Настан са безапелационни, че ще търсят решение на казуса до край. Готови са да блокират и главния път, който минава през квартала и води към естествените забележителности Дяволското гърло, Ягодинска пещера, Орлово око, прилежащи области.

" Въпросът е подобен, че ние няма да оставим дотук нещата. Трябва да се реши в интерес на Настан. Не мога аз като гражданин на град Девин да закупувам от магазина девинска вода, Настан е центъра. Настан е на изток и на запад, ние нещата няма да ги оставим по този начин, само че си вървим по йерархията, по пътя както би трябвало да бъде. Не бъде ли решен въпроса, пътищата ще бъдат спрени ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР