Представители на федерация "Български пациентски форум" отправиха молба към депутатите

...
Представители на федерация "Български пациентски форум" отправиха молба към депутатите
Коментари Харесай

Здравната каса подписа смъртната присъда на пациентите

Представители на федерация "Български пациентски конгрес " насочиха молба към депутатите да не подписват оферти план на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за идната година.

На 26 октомври Надзорният съвет на Здравната каса одобри рамката на бюджета на институцията за 2018 година, откакто в огромната си част се съобрази със мнението на Министерството на здравеопазването. Предвидени са 3 859 978 000 лева от здравноосигурителни доходи и прехвърляния от други институции. Чрез преразпредение на проектобюджета за 2018 година са обезпечени 7 млн. лева повече към избраните 200 млн.200 хиляди лева за първична извънболнична помощ.

Вчера държавното управление утвърди законопроекта за бюджет на Касата за 2018 година и предлага на Народното събрание да го одобри.

Според пациентската федерация Надзорният съвет на НЗОК е подписала смъртната присъда на пациентите и на българското опазване на здравето.

"Засега лишени от лекуване са пациентите с: хронична лимфоцитна левкемия, идиопатичната белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия, пациенти с умерено тежък до тежък деен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ ХЕР-2 отрицателен метастатичен рак на млечната жлеза, пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 разновидност, пациенти с бъбречен ангиомиолипом, пациенти с астма, които макар реализираното до момента лекуване не престават да имат астматични признаци, пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб ", обясниха от федерацията.

Миналата седмица Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) сигнализира, че животоспасяващи лечения може да не доближат до пациентите, в случай че Националната здравноосигурителна каса не ги заплаща през идната година.

Много нови лекарствени лечения, които пациентите в множеството европейски страни получават, може да останат недостъпни за българските пациенти поради мораториум върху заплащането им от Здравната каса, признат от Надзорния съвет на НЗОК, който следва да бъде прегледан от Парламента.

Според фармацевтите се оказва, че заради тази възбрана необятно прокламираното нарастване на средствата за здраве с 400 милиона лв. няма да докара до възстановяване на лекарственото лекуване на българските пациенти. Някои от новите лечения са животоспасяващи, дават повече благоприятни условия за лекуване, а в някои случаи може даже да са по-изгодни за Касата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР