Представители на Фед се притесняваха, че инфлацията в САЩ може да не се охлади допълнително, освен ако икономиката не се забави

...
Служители на Федералния резерв бяха предпазливи, че инфлацията ще се
Коментари Харесай

Служители на Федералния резерв бяха предпазливи, че инфлацията ще се забави допълнително, освен ако американската икономика и пазарите на труда също не се охладят, според протокол от тяхната политическа среща през юли, публикуван в сряда.

Това означава, че увеличението на лихвените проценти през септември остава в плановете, предвид стабилната икономическа активност от това лято. Също така е ясно, че решението няма да дойде без разгорещен дебат, тъй като „няколко“ длъжностни лица предпочетоха да не се правят пешеходни преходи миналия месец, според протокола, илюстриращ интензивния дебат между длъжностните лица.

„Участниците продължиха да наблюдават период на растеж под тренда на реалния БВП и известно смекчаване на условията на пазара на труда, което е необходимо, за да се доведе съвкупното търсене и предлагане до по-добър баланс и да се намали достатъчно инфлационният натиск, за да се върне инфлацията до 2 процента с течение на времето“, протоколът казах.

Служителите на Фед единодушно гласуваха за повишаване на лихвените проценти до диапазон от 5,25-5,5% през юли, най-високото ниво от 22 години, поради опасения, че инфлацията все още не е достатъчно стабилна към целта на централната банка от 2%.

Все още може да са необходими допълнителни повишения на лихвите

Протоколът показва, че длъжностните лица „отбелязват неотдавнашното намаляване на общия и основния процент на инфлация“, но че „те подчертават, че инфлацията остава неприемливо висока и че ще са необходими допълнителни доказателства, за да бъдат уверени, че инфлацията очевидно е на път към 2 на Комитета процентна цел.“ Служителите на Фед имат традиция да постигат единодушни решения, но борбата на Фед с инфлацията достигна ключова точка, в която решенията не са толкова очевидни, което означава, че някои служители може да не са съгласни на политическата среща следващия месец.

Наистина, докато някои служители смятат, че Фед може да си позволи да поддържа лихвите стабилни, други не са съгласни.

„Инфлацията все още е значително над“ целта на Фед от 2%, каза управителят на Фед Мишел Боуман по-рано този месец. „Като се има предвид тези развития, подкрепих повишаването на лихвения процент по федералните фондове на нашата среща през юли и очаквам, че вероятно ще са необходими допълнителни увеличения, за да се намали инфлацията до целта на FOMC.“

Инфлационният натиск продължава да намалява, което помага за поддържане на лихвените проценти стабилни през септември. Индексът на потребителските цени, внимателно наблюдаван измерител на инфлацията, се повиши с 3,2% през юли спрямо година по-рано, спрямо годишното покачване от 3% през юни и за първи път CPI се повиши от повече от година. Но докладът също така показа, че основният ценови натиск, като основната инфлация, продължава да се забавя.

Някои доказателства за намаляване на инфлацията

Други признаци също сочат забавяне на увеличението на цените.

Изследване на Федералната резервна банка на Сан Франциско твърди, че инфлацията в подслоните е готова да спадне значително, достигайки 0% през 2024 г., след което да стане отрицателна през втората половина на годината. Разходите за подслон съставляват 90% от инфлацията през юли. Икономистите също така твърдят, че пълният ефект от най-агресивната кампания на Фед за повишаване на лихвените проценти от десетилетия все още не е достигнал до по-широката реална икономика – точка, отразена и в протокола от срещата на Фед през юли.

Изненадващата икономическа сила това лято повиши оптимизма сред инвеститорите и служителите на Фед, че икономиката на САЩ може да избегне рецесия или рязък скок на безработицата, тъй като инфлацията продължава да се забавя. Такъв сценарий би бил известен като „меко кацане“. Не е ясно дали инфлацията ще продължи да се охлажда без рязко влошаване на пазара на труда и някои фактори могат да натежат върху икономиката в бъдеще, като например възобновяването на плащанията на студентски заеми през октомври и нарастващия потребителски дълг.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР