Представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите

...
Представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите
Коментари Харесай

К. Стаменов: Ситуацията е драматична, цените на енергоносителите са на шокови нива

Представители на енергийното министерство, промишлеността, търговците на ток и синдикатите се срещнаха, с цел да набележат ограничения за справяне с високите цени на тока и да потърсят разновидности за понижаване на негативния резултат за бизнеса.

Бизнесът отиде в енергийното министерство със своите терзания. Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов:

" Ситуацията в действителност е доста трагична. Още не е настъпила зимата, цените на енергоносителите са в шокови равнища. Цените на въглеродните излъчвания нарастнаха. Има дефицит на природен газ при наближаваща зима. Така или другояче, доста ще бъде мъчно, тъй като това е задача настояща на служебното държавно управление - да се откри вид най-малко до края на март да има по-спокоен пазар ".

В момента една трета от тока, създаван у нас, се изнася:

" Тоест системата не е изправена пред физически дефицит, само че има суматоха на пазарите. Съответно тази суматоха се придвижва и на нашия пазар ", означи Стаменов.

И бизнесът предложи своите решения на енергийния министър Андрей Живков, който от своя страна сподели:

" За нас е значимо българската промишленост да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари и в това време да не се провокират банкрути или някакви разтърсвания в българската стопанска система, тъй като това са неща, които ще рефлектират като цяло на обстановката в страната ".

Предстои нова среща, на която да бъдат разисквани набелязаните през днешния ден ограничения:

" Една от ограниченията, която ще изискам аз от енергийните търговски сдружения, е да създадат комерсиална политика точно за предложение на артикули, които да са подобаващи за обмисляне на електрическата енергия за огромния бизнес. Това е една от ограниченията, която мога аз да подхваща, и това ще го направя незабавно ", сподели енергийният министър Андрей Живков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР