Представители на движение Спасете почвата“ и зам.-кметът по екология Анести

...
Представители на движение Спасете почвата“ и зам.-кметът по екология Анести
Коментари Харесай

Зам.-кметът Тимчев откри изложба „Спасете почвата“

Представители на придвижване „ Спасете почвата “ и зам.-кметът по екология Анести Тимчев през днешния ден публично откриха изложбата „ Спасете почвата “. Пловдивчани и гостите на града могат да я прегледат до 18 септември в Цар Симеоновата градина, директно до фонтана „ Деметра “.

„ В огромна степен въздействието на човешките действия върху природата е пагубно – изключително на фона на протичащите се климатични промени. Почвата е един от най-важните естествени запаси и грижата за планетата стартира от него. С тази галерия целим да покажем, че в границите на няколко десетилетия плодородието на почвата може да изчезне и ние незабавно би трябвало да се погрижим за нея “, споделят уредниците.

По данни на Конвенцията на Организация на обединените нации за битка с опустиняването до 2050 година 90 % от почвите на Земята може да деградират, в случай че не се подхващат дейности в този момент.

Зам.-кметът Анести Тимчев показа, че в новата стратегия „ Околна среда “ се планува специфичен раздел за почвата, който ще дава информация за нейната грижа на жителите. Той добави, че следва и уголемение на компостиращата апаратура за биоразградими боклуци в Пловдив с внедряването на опаковъчна машина, с цел да може компост да се предлага на компании и жители.

Плакатите в изложбата съдържат цитати от одобрени български учени и организации в поддръжка на “Спасете почвата “. Организаторите споделят, че в продължение на самодейността ще бъде издадена и специфична брошура за деца, която по елементарен и занимателен метод да ги учи по какъв начин да се погрижат за почвата. Предвижда се тя да бъде популяризирана по учебни заведения и детски градини.

Повече информация за придвижване „ Спасете почвата “:

“Спасете почвата ” е придвижване, подкрепяно от Организацията на обединените народи и Световната продоволствена стратегия, което цели разрешаване на световната рецесия, произлизаща от деградацията на почвата, и оказване на поддръжка на държавните управления при използването на съответни промени в законодателствата, ориентирани към здравето на почвата.

● 74 страни са изразили поддръжка за придвижването и ограниченията в интерес на здравето на почвата;

● 8 страни са подписали меморандум за съгласие със “Спасете почвата ”;

● 3,9 милиарда души са изразили поддръжка за “Спасете почвата ”;

● Десетки хиляди хора участваха на препълнените събития на “Спасете почвата ” в цяла Европа през последните месеци.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР