Представители на Българския лекарски съюз дадоха днес пресконференция, на която

...
Представители на Българския лекарски съюз дадоха днес пресконференция, на която
Коментари Харесай

Лекарите искат оставки, не искат лимити за PCR тестове


Представители на Българския лекарски съюз дадоха през днешния ден конференция, на която обявиха, че новите строги ограничения са закъснели и желаеха оставки в НЗОК. Заради забавените електронни посоки за проби, поради към момента неуточнените правила за работа на джипита с коронавирус пациенти и поради извънредно сложната им комуникациясъс здравната каса.

Изграждането на Коронавирус зони в поликлиниките, всеобщото тестване с антигенни проби и улеснението на откриването на отделения за заболели с ковид в лечебните заведения са измежду ограниченията, които Българският лекарски съюз е предложил на здравните управляващи още през лятото, само че чак в този момент част от предложенията стават действителност, стана ясно от думите на медиците.

Очаква се през днешния ден да бъде подписан постигнатият с тежки договаряния анекс на Националния рамков контракт. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров беше безапелационен, че няма да подпише документ, в който се вкарват предели за направленията за PCR проби. „ Означава да пренесем проблемите в кабинета на лекаря “, подчета той.

Все още не е ясно по кое време ще може да стартира издаването на е-направления.

Зам.-председателят на организацията доктор Николай Брънзалов добави, че няма да се одобри и вид с въвеждане на коридори за прегледи на пациенти с грипоподобни признаци при общопрактикуващите лекари. Това, по думите му, значи да се връщат пациенти, да се отхвърлят прегледи на пациенти.

От организацията се оповестиха против механичното удължение на протоколите и рецептите, тъй като пациентите с хронични болести „ изискват динамично наблюдаване “.

Борбата с рецесията се води с ограничения и с решения, които се вземат бързо и се вкарват в деяние оперативно, самоуверено и в точния момент, само че сега се оказва, че „ не съществува “ опция българските жители да бъдат диагностицирани бързо, разяснява доктор Маджаров. По думите му още в края на август е имало оферти за тестване с антигенен тест в кабинета на джипито, административно улеснение на работата на Коронавирус структурите, по-малко администрация при приема на пациенти и финансови тласъци за активност, а не по 1000 лева „ на калпак “.

Доц. Любомир Киров уточни, че по данните, които БЛС събира от няколко дни, всеобщо джипитата са преглеждали по към 50 заболели с потвърден ковид. Много се приказва, че общопракткуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол – по какъв начин да има протокол, когато няма изясненост какви са разпоредбите и предложенията за възстановяване на пътя на пациента към момента се разискват, попита риторично той.

Чудесно е да имаме нещо близо до локдаун, то има своето значение, само че десетки пъти по-голям щеше да е резултатът, в случай че бяха вкарани антигенните проби, които предлагахме, с цел да се съчетаят нещата, означи още доцент Киров, представен от БиТиВи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР