Представител на вида на охлювите демонстрира едни от най-бързите движения

...
Представител на вида на охлювите демонстрира едни от най-бързите движения
Коментари Харесай

Охлюв е едно от най-бързите създания на планетата

Представител на типа на охлювите показва едни от най-бързите придвижвания в животинското царство, заяви "Сайънс дейли ", базирайки се на обява в сп. "Кърънт байолъджи ".

Докато множеството сухоземни охлюви употребяват устната си конструкция, известна като радула, с цел да се хранят с растения, представители на хищния тип морски охлюви Conus catus разчитат на нея, с цел да ловят бързо плуващи риби и други водни жители със забележителна скорост.

Авторите на актуалното изследване от Оксидентъл колидж, Лос Анджелис, са употребявали свръхскоростна видеография, с цел да изчислят какъв брой бързо тези охлюви атакуват плячката. Резултатите се оказали изненадващи.

В хода на еволюцията зъбите на Conus catus са придобили формата на харпун, цялостен със мощна отрова. За да поразят плячката си, въпросните охлюви "изстрелват " харпуна напред като снаряд, демонстрирайки удивителна експедитивност. Учените са пресметнали, че скоростта е сравнима с тази на изстрелването на патрон. С нея морският див звяр е подобрил десетократно върха за мекотело. Изследователите не крият озадачението си - демонстрираната скорост се е оказала прекомерно висока, имайки поради, че плячката на Conus catus се движи по-бавно. За учените остава мистерия на какво се дължи необикновеното свойство на тези охлюви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР