Представете си религия, в която няма висши духовни лица. А

...
Представете си религия, в която няма висши духовни лица. А
Коментари Харесай

Първата в света религия, базирана на блокчейн: крипторелигията 0xΩ

Представете си вяра, в която няма висши духовни лица. А паството има право на глас посредством блокчейн платформа за гласоподаване. Светите трудове доста наподобяват на смарт контракти, а разколът на църквата има тип на хардфорк.
Това е новата крипторелигия 0xΩ , основана от някогашния началник на стартъпа Augur, който преди няколко години бе заставен да напусне поста си. След редица правосъдни разногласия и каузи, той ненадейно се ориентира към религията.

Стартъпът Augur (ясновидец) се появи през 2014 година, а след година притегли $5 милиона посредством ICO за построяването на децентрализирана система за прогнозиране, основана на блокчейн. Първоначално един REP токен на тази компания струваше едвам $0,60. Но по-късно набъбна до $100.

Съоснователят и някогашен началник на Augur Матю Листън бе един от първите, получил REP валута като бонус. Но той бе отхвърлен от служба и бе лишен от опцията да получава хонорари от този вид. Листън заведе правосъдно дело и изиска отплата в размер на $152 милиона. Това е най-големият правосъден иск в историята на криптовалутите. По-късно той основа криптостартъпа Gnosis, а малко по-късно и новата религиозна платформа 0xΩ .

Листън предлага религиозните практики да бъдат трансферирани към блокчейн платформата Ethereum, както и да се промени методът към религиозните ритуали.

„Религиозната платформа дава опция по-бързо да бъдат обновявани постулатите на вярата и реализиране на консенсус в паството. Адептите на новата вяра няма да бъдат доминирани от духовници с централизирана власт“ – сподели Листън.

Forbes означи, че Листън се смята за безбожник, само че това напълно не му пречи да сътвори лична биткойн фракция. 0xΩ не планува някакви избрани правила на държание, ритуали и заповеди. На нейна база може да се практикува всяко едно изповедание. Но за разлика от обичайните християнство и ислям, главните постулати не са закрепени един път вечно. Вярващите могат да качват свои тълкувания на Писанията във тип на смарт контракти, а другите адепти имат право да внасят промени и ремонти, които се фиксират в блокчейн регистъра.

„Можем да „вземем която и да е вяра, да вземем за пример юдаизма и да прехвърлим светото писание в блокчейна“ – по този начин Листън изяснява правилата на работа на 0xΩ.

„Присъединилите се сами ще си вземат решение къде да отидат събраните пари, кого да изберат за нравствен водач и какъв брой да бъде събрано за строителството на черква, синагога или джамия„.

„Ако вярващите не могат да реализират единно общо мнение, то това ще бъде хардфорк на платформата. Изменението на програмния код на блокчейн мрежата символизира разкола в църквата и основаването на ново разклонение“ – добавя Листън.

Самият Листън няма да печели от ходатайство. Точно противоположното, той има намерение да бъде спонсор на новата вяра и към този момент е издал 40 копия на писанията за първите вярващи консуматори на крипторелигията 0xΩ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР