Представете си една атомна електроцентрала. Сега си представете, че тази

...
Представете си една атомна електроцентрала. Сега си представете, че тази
Коментари Харесай

Първият плаващ АЕЦ заработи в Русия

Представете си една атомна електроцентрала. Сега си представете, че тази голяма електроцентрала плува в морето. Ами одеве си представихте „ Академик Ломоносов “, който действително е плуващ АЕЦ. Собственост е на съветската държавна компания „ Росатом “. Построен е на пристанището в Санкт Петербург.

Това е първият сходен план, на никое място по света няма нещо, което даже да се доближава до него.

Корабът е оборудван с два реакторни блока KLT-40S, всеки от които може да генерира 35 мегавата ток. С този потенциал може да даде нужното електричество за зареждането на град с население до 100 хиляди души.

Такъв вид мобилен АЕЦ е доста подобаваща за голяма страна като Русия, където има доста отдалечени и мъчно налични градове – на север и в далечната източна част на страната. Също може да подкрепи офшорните петролни и газови платформи, които страната стопанисва.

Дъщерната Росенергоатом (дивизията за електричество на Росатом ) е получила позволение да употребява плаващата атомна централа „ Академик Ломоносов “ за интервал от 10 години, до 2029-та.

Твърди се, че животът на плаващият АЕЦ е към 40 години и може да бъде повишен с още 10 години.

Първите години несъмнено ще са най-интересните, тъй като занапред има още доста какво да разберем за плана. Може да погледнете и видеото нагоре.

Има разногласия какъв брой безвредно е реакторът да плува в открити води, главно от екологична позиция. От производителя пък показват, че “Академик Ломоносов “ ще спести потреблението на десетки хиляди тонове стандартно гориво.
Какво мислите за тази разработка? Ще забележим ли и други страни да работят в тази посока? Позитивите компенсират ли възможните опасности при този способ на извличане на електричество?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР