Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...Редица

...
Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...Редица
Коментари Харесай

Изкуствените торове пречат на пчелите да разпознават цветята

Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите...

Редица изследвания демонстрират, че синтетичните химикали могат да навредят на пчелите, които са жизненоважни за опрашването на растенията. Ново проучване на английски учени откри, че изкуствените торове могат да нарушат способността им да разпознават цветята, намалявайки вероятността крилатите труженички да кацнат върху тях, написа уеб сайтът Ню атлас, представен от Българска телеграфна агенция.

Не е изненадващо, че пчелите са в положение да разграничат цветята от други обекти основно въз основа на фактори като цвят и аромат. Въпреки това, характерната мощ на електрическите полета, създавани от растенията, които пчелите могат да откриват, също играе основна роля.

Според създателите на актуалното проучване от университета на Бристол, използването на синтетични торове и хербициди трансформира тези полета, увеличавайки величината им с до 500 %. Това се дължи частично на съществуването на позитивно заредени частици в химикалите, които им оказват помощ да се придържат към растенията.

В лабораторните проби откривателите са почнали с пръскането на отрязани цветя с неестествен тор. След това те са измерили силата на електрическото поле към цветята.

Специалистите са открили, че използването на спрея въздейства на полето до 25 минути, което е доста по-дълго от естествените съмнения, породени от фактори като вятъра. Ефектът също така се е повтарял при преструване на дъжд, тъй че това не е нещо, което се случва еднократно при първичното използване на тор.

Когато резултатът е бил симулиран посредством електрическо манипулиране на цветята, пчелите са били склонни да ги подминават в интерес на околните неманипулирани цветя. Откритието удостоверява предходни полеви наблюдения, които демонстрират, че насекомите по-рядко кацат на цветя към 20 минути след използването на тор.

" Това, че торовете въздействат на държанието на пчелите, променяйки метода, по който те възприемат физическата си среда, дава нова вероятност за това по какъв начин хората нарушават естествената среда ", споделя водещият създател на проучването доктор Елард Хънтинг. " Представете си, че не можете да различите ябълките от доматите, тъй като някой е пръскал някакви химикали в отдела за зеленчуци. Това може да е от голяма важност за всички организми, употребяващи електрическите полета, които са на практика на всички места в околната среда ", добавя ученият.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР