Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова да запознае

...
Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова да запознае
Коментари Харесай

Парламентът привиква шефката на ЦИК заради президентските избори

Председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова да запознае депутатите с опцията за осъществяване на избори 2 в 1. Това е било решено на Председателски съвет с управленията на парламентарните групи.

„ Към този миг взехме решение, че следва Камелия Нейкова да ни обясни дали ЦИК би се справила с организацията на избори 2 в 1. Нашата парламентарна група е внесла промени в Изборния кодекс, които са в две направления – да се броят контролните разписки на машините след изборния ден и жителите да могат да гласоподават и на хартиени бюлетини “, изясни пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя разкри, че и президентът поддържа броенето на контролните разписки.
 Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство
Ако желаеме избори 2 в 1, софтуерът би трябвало да се сътвори, да се модифицира, да мине проби за сигурност – такова нещо не е юридически...

Атанасова бе безапелационна, че не би трябвало да се разрешава да се дават пари за отпечатването на бюлетини, които след това се изхвърлят. По думите й сумата е 5 милиона лв.. От ГЕРБ-СДС упорстват да се върне остарялата опция жителите да имат право да избират дали да гласоподават на машина или с бюлетина. На последните предварителни парламентарни избори машинното гласоподаване бе наложително в секции с над 300 гласоподаватели. За останалите важеше хартиената бюлетина.

Според Десислава Атанасова гласоподавателите към момента не са подготвени за напълно машинен избор. Тя счита, че това е повлияло и на ниската изборна интензивност.

 

 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР