Председателят на Скупщината на Северна Македония Талат Джафери се срещна

...
Председателят на Скупщината на Северна Македония Талат Джафери се срещна
Коментари Харесай

Джафери към Ваймарската тройка: В момента няма необходимо мнозинство за конституционните промени

Председателят на Скупщината на Северна Македония Талат Джафери се срещна с Ана Леерман, министър за Европа на Федерална република Германия, Лорънс Бун, държавен секретар, отговарящ за Европа в Съвета на министрите на Франция, и Шимон Шинковски вел Сенк, министър по европейските въпроси на Полша, във втория ден от тяхното посещаване в Скопие.


По отношение на процеса на конституционни промени, които са причина за отваряне на преговорните глави, Джафери съобщи, че „ сега няма нужното болшинство в Народното събрание за тяхното използване “.

Присъстващите на срещата показаха разнообразни гледни точки по отношение на приемането на конституционните промени, само че единодушието надви за тяхното приемане, като се изключи парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. Същевременно Скопие изиска „ повече поддръжка и гаранции “ от страна на европейските сътрудници за преговорния развой за недопускане на нови претенции от страна на България.

На срещите участваха координаторите на парламентарните групи на СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ, Алианса за албанците, както и представители на политическите партии Алтернатива и БЕСА.

Джафери осведоми представителите на Франция, Германия и Полша за настоящия развой на скрининг след приемането на изискванията за преговорната рамка предходната година, изключително за цялостното сходство с позициите на външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, както и подхванатите стъпки във връзка с Украйна.

Министър Бун изрази поддръжката, която съществува в Европейския съюз за процеса на разширение. По думите ѝ тази изменена действителност и прозорец от благоприятни условия, които се основават сега, би трябвало да се употребяват оптимално, имайки поради обстоятелството, че идната година ще се проведат европейските избори и те ще провокират прочут застой, в случай че някои процеси не бъдат приключени до края на тази година.

Лирман съобщи, че в този миг партийните ползи не би трябвало да надвишават стратегическите ползи на страната, като повтори, че преговорната рамка, призната от страните-членки на Европейски Съюз, няма да се трансформира и е основата на преговорния развой на РСМ.

Шинковски вел Сенк акцентира 4 целта на бъдещото полско председателство на Съвета на Европейски Съюз, измежду които ще бъде процесът на разширение с съответни действия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР