Председателят на СЕМ София Владимирова откри изслушването на генералния директор

...
Председателят на СЕМ София Владимирова откри изслушването на генералния директор
Коментари Харесай

БНР обяви увеличение на заплатите, Костов се скри зад техническия директор

Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова откри чуването на генералния шеф на БНР Светослав Костов и неговия директорски съвет за невижданото прекъсване на програмата на 13 септември, ден след свалянето от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок и редактор в стратегия "Хоризонт " Силвия Великова, и отстраняването й от ресора "Правосъдие и правосъдна система ". "Защо спря сигналът на "Хоризонт? ", попита Владимирова.

"Отговорът е елементарен. Налагаше се техническа профилактика. Бях предизвестен за това с докладна на техническата дирекция от 11 септември ", отговори в малко изложение Костов. Той увери, че не е имало цензура и лишаване на ресора. Директорът на програмата Николай Кръстев при стъпването си в служба е решил, че програмата може да звучи по-добре, незабавно са се появили подозрения за цензура, които са неоснователни. Плурализмът в радиото е мощно затъпен. По думите му до момента в радиото не е провеждана постоянна годишна профилактика и по този начин се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отсрочване. Той не конкретизира какви са те, защото не били в неговата експертиза.

Председателят на Съвет за електронни медии съобщи, че връщането на Великова "не изтрива " събитията от предходната седмица и създалото се напрежение и разделяне в радиото. Тя попита за какво, в случай че програмният шеф на "Хоризонт " Николай Кръстев е бил в правото си с осъществените от него промени, е подал оставка.

Костов уточни, че подаването на оставка е било поради извършения върху него напън. Той отхвърли да има разделяне в радиото.

"Г-н Костов, бих желала да ви върна в действителността и да ви кажа, че проблем в БНР има. Страхувам се, че неглижирате този наш диалог. Вашето изложение беше извънредно малко и семпло. Вие нарушихте връзката си с директния си регулатор, с Комисията за контролиране на известията и със чиновниците. Аз съм гласувала за вас, по този начин както и за предходния общоприет шеф. Искала съм и неговата оставка тъкмо поради влошената работна среда. Ние нямаме изясненост какво се случва с "Хоризонт ". Ние не би трябвало да се осведомяваме от изявления. Не ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило ", настоя Розита Еленова от Съвет за електронни медии.

В момента "Хоризонт " се управлява от Мартин Минков - до момента програмен шеф, сподели в отговор Светослав Костов. По думите му Минков е умел експерт и ще се оправи със комплицирания интервал към локалните избори.

По-рано през днешния ден стана ясно, че в разгара на абсурда, управлението на радиото е решило да вдигне заплатите с 25%.

"На последното си съвещание, в края на предходната седмица, Управителният съвет на Българското национално радио одобри плана за бюджет на медията за идната година и Бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години, акцентът няма да бъдат финансовите разноски за поправки. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР одобри през идната година, средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25% ", се споделя в известие на националното радио до медиите. Проектобюджетът обаче би трябвало да бъде утвърден от финансовия министър Владислав Горанов.

Решението е било взето в деня, в който десетки публицисти стачкуваха пред БНР поради свалянето на Великова от ефир и отнемането на ресора ѝ. Формалното пояснение за него в началото беше, че по длъжностна характерност тя не е кореспондент и водещ, а редактор. Ден по-късно тезата се смени – била краткотрайно свалена от ефир, тъй като имала да дава писмени пояснения.

Подалият оставка поради абсурда и. д. шефът на "Хоризонт " Николай Кръстев, който заемаше поста тъкмо за един ден, твърди, че няма общо сред абсурда с Великова и невижданото прекъсване на сигнала. От управлението на БНР настояват, че това не било казус - и в края на предишния месец радиото било спирано на територията на страната три поредни дни за по пет часа. Тогава наподобява никой не го е схванал, а и ДАНС и прокуратурата са проспали това посягане против националната сигурн

Службите за сигурност започнаха инспекция, която ще се следи от сегашния зам.-плавен прокурор Иван Гешев. В първия работен ден след прекъсването на "Хоризонт " новоизбраният началник на БНР Светослав Костов уточни, че никой не е спрял програмата. Има докладна от шефа на дирекция "Техника " преди няколко дни поради проблемите.

До края на седмицата щял да бъде одобрен и устав за етичните правила в БНР.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР