Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените
Коментари Харесай

Депутатите се скараха за субсидиите, мутрите и чистачката на финансовото министерство

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи депутатите да прегледат измененията в Закона за бюджета, с който се понижава партийната дотация на 1 лев. Това провокира ужас измежду социалистите.

Нека да забележим кои са представителите на мутрите в България, скочи социалистът Филип Попов.

Вие не просто тръгнахте към дъното, само че сте на път и да го спечелите, посочи и Крум Зарков. По думите му олигарсите публично ще си пазарят политици. Това е бъдещето, което чертаете през днешния ден, посочи социалистът.

Управляващите постановат силово точка в дневния ред и желаят напълно смяна в политическата система, ядоса се и Драгомир Стойнев. Това е недемократично, добави той.
Той съобщи още, че в този момент ръководещите са мощни, само че животът е колело и на следващия ден ще бъдат слаби. Разбира се, че тематиката е от изключителна значимост, само че не разбирам кое постанова това бързане, за какво толкоз бързо и за какво в този момент, попита социалистът. Левите не били осведомени. Трябвало тази точка да бъде разисквана на председателски съвет.

Нищо не натрапвам силово, отговори на ограниченията ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък изиска най-малко някой от финансовото министерство да пристигна в зала. Ако може най-малко чистачката на МФ да пристигна, настоя той. Парламентарният началник даде обещание да повика Владислав Горанов и чистачката, щом левите я викат.

Припомняме, след диспути в пленарна зала на 12 юни предлагането партийната дотация на партиите да стане 1 лева мина на първо четене със 117 гласа " за " и 90 срещу.

Информацията за нарушаванията бе подадена на 20 май 2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във " фейсбук " профила си, че Борисов се пробва да избави Владислав Горанов и да удържи националния яд с предлагането партийната дотация да стане 1 лева

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен период, с цел да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която ревизира изнесената информация в Шоуто на Слави ", че партиите в действителност са получили не 11 на глас, а над 13 лева и че методиката на пресмятане на дотациите, в действителност опонира на закона. Шоуто на Слави се базира на получена от МФ информация, само че основният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира и разпореди инспекция.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси. Българска социалистическа партия желаеха и оставката на министър Горанов.

След това социалистите поканиха управленията на групите на ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи в Народното събрание за диалози, свързани с идната смяна в размера на годишната държавна дотация за политическите партии.

От ГЕРБ обаче обявиха, че нямало защо да приказват със социалистите за дотациите.

На 18 юни Българска социалистическа партия трябваше да организира полемика за партийните дотации с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че в случай че планът мине, незабавно ще сезира Конституционния съд за нарушение на демократичните устои и политическия плурализъм.

По-късно министър председателят разгласи, че ще свика съдружен съвет за партийните дотации. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

Движение за права и свободи предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са се сближили.Според Валери Симеонов има заплаха американския модел да стане " африкански ".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на спор, в случай че предлагането за 1 лев партийна дотация не събере задоволителна поддръжка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР