Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и Министерството

...
Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и Министерството
Коментари Харесай

Мутафчийски очаква 100 хил. ваксинирани до април, МЗ - 2.3 млн. до средата на годината

Председателят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и Министерството на здравеопазването дадоха в петък разнопосочни сигнали за темповете, с които се чака да протече имунизацията против Covid-19 у нас. Това задълбочава неяснотата по въпроса, защото Министерството на здравеопазването отхвърля да разгласява явен проект с контрактуваните количества с всеки производител и ориентировъчния график за доставки.

Мутафчийски предвижда в петък пред Българска национална телевизия, че до април ще имаме опция да имунизираме " повече от 100 000 индивида ".

" Има едно само че. Ако е одобрена имунизацията на " Астра Зенека ". Първата пратка от " AstraZeneca " би трябвало да бъде 250 000 дози ", сподели Мутафчийски. Миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов пък съобщи, че първата доставка от AstraZaeneca ще е 500 000 дози. Кое от двете е вярното не е ясно, защото оповестен проект и график за доставките на AstraZeneca и останалите неодобрени още ваксини няма.

Мутафчийски разяснява, че другояче по-предвидима е обстановката с " Pfizer ", където се чакат най-малко 60 000 дози доникъде на февруари. " Модерна " почти ще върви в този път, макар че началото е още страхливо. Знаете, 2400 дози, идната пратка ще бъде към 4000 дози, само че по-късно към този момент стават десетки хиляди дозите ", изясни ген. Мутафчийски.

По думите му по този начин доста бързо ще бъде прескочен първият стадий на имунизирането, където е закрепено, че това е за здравни служащи и ще се премине към другите стадии на имунизиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР