Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на

...
Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на
Коментари Харесай

Софийският градски съд изпрати закона за гражданската конфискация в Съда на ЕС

Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, нападна Върховния касационен съд поради метода, по който води тълкувателното дело за гражданската конфискация. Най-вероятно Софийският градски съд ще е идващият обект на офанзивите им.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Пламен Георгиев номинира членовете на антикорупционната комисия

Сред тях е и някогашен шеф в НСБОП, непосредствен до Станимир Флоров
22 мар 2018
Нема такава страна, да знаеш, Деляне, и нема подобен основен прокурор!

Съпругата на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с отворено писмо до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски
19 мар 2018
Сигнал до прокуратурата да ревизира за какво КОНПИ е оневинила търсената Вон Месинг

Най-голямото дело за пране на пари у нас към този момент се проваля безславно, въпреки да има присъда на първа инстанция
2 мар 2018
Щастливата история на Елена декор Месинг

Или по какъв начин Комисията за лишаване на нелегално имущество и Пламен Георгиев се пробваха да подарят 23 млн. лева на съветската мафия
23 фев 2018 Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще би трябвало да отговори дали българското законодателство за гражданската конфискация, дава отговор на правото на Европейския съюз. Става въпрос за процедурата по лишаване на нелегално добито имущество на упрекнати, само че неосъдени лица, по която има заведени голям брой каузи по иск на Комисията за нелегално добито имущество (КОНПИ), в този момент Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Т.нар. гражданска конфискация, която е присъща за някои англосаксонски страни, беше въведена през 2012 година от ГЕРБ със Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добитото имущество, който бе анулиран с новия антикорупционен закон на ГЕРБ (Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество), само че уредбата на тази материя остана идентична.

Съдът в Люксембург е бил сезиран предишния четвъртък от Софийския градски съд (СГС) във връзка на делото за лишаване на имущество на стойност над 2 млрд лв., заведено против Цветан Василев и още 27 юридически и физически лица. Делото е спряно, а Софийски градски съд е дефинирал шест преюдициални въпроса до Съд на Европейския съюз.

Във въпросите съдът съпоставя правото на Европейски Съюз (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 год. за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз) с българския закон, който позволява процедурата по конфискация на имущество да стартира и да се организира даже и в случай че няма влезнала в действие присъда за закононарушение.

Какво пита Софийският градски съд?
1. Дали европейското законодателство, което споделя, че страните би трябвало да вкарат " минимални правила за обезпечаването на имущество с оглед възможна следваща конфискация ", би трябвало да се пояснява като даващо право на държавите-членки да одобряват правила за гражданска конфискация, неоснована на присъда?

2. Дали е в благозвучие с европейското законодателство тълкуването на българския закон, че е задоволително само образуването на наказателно произвеждане против едно лице, с цел да се инициира и организира процедура по гражданска конфискация против него?

3. Допустимо ли е европейското законодателство в тази област да се пояснява разширително?

4. Следва ли правото на Европейски Съюз да се пояснява в смисъл, че единствено въз основа на противоречие сред цената на имуществото и получените законни приходи на лицето може да се отнеме имуществено право като добито директно или индиректно от закононарушение, без да е налице влезнала в действие присъда, установяваща, че лицето е направило закононарушението?

5. Следва ли правото на Съюза да се пояснява като уреждащо конфискация на имущества на трети лица като спомагателна или различна мярка на директната конфискация или като спомагателна мярка на разширена конфискация?

6.Следва ли правото на Европейски Съюз да се схваща като гарантиращо и използване на презумпцията за невиновност и забраняващо конфискация, неоснована на присъда?

Според досегашната процедура на съдилищата в такива случаи до произнасянето на съда в Люксембург би трябвало да бъде спряно освен делото против Цветан Василев, само че и всички висящи каузи, заведени досега от КОНПИ, които отсега нататък ще се поддържат от новата комисия КПКОНПИ, чийто ръководител е същият - Пламен Георгиев.

Въпросите, повдигнати от Софийски градски съд, са сходни с предмета на тълкувателно дело, което Върховният касационен съд преглежда от няколко месеца. Тълкувателното дело стана причина ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, на няколко пъти да нападна Върховен касационен съд поради метода, по който то се води. Най-вероятно след решението на Софийския градски съд, съдията по делото на Цветан Василев ще е идващият обект на офанзивите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР